7.10.2016

Drożdżowe ślimaczki z jagodami



Ślimaczki te upiekłam  ponad 3 tygodnie temu i nawet nie wiem,
 czy jagody są jeszcze w sprzedaży.
Jeśli nie , to  można je zastapić  owocami mrożonymi.
 Kiedyś upiekłam takie bułeczki  z mrożonymi porzeczkami i też były pyszne.

Składniki: / 12 szt/
  • 450 g mąki pszennej
  •   25 g  świeżych drożdży
  • 100 g cukru /trzcinowy/
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • ok. 200 g mleka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 70 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
nadzienie:
  • 150 g serka waniliowego
  • 2 łyżki budyniu  śmietankowego
  • 1 szklanka
lukier:
2 łyżki cukru pudru
ok. 2  łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie:
-Drożdże pokruszyć w miseczce, dodać  po jednej łyżce cukru, mąki  i ¼ szklanki  mleka.
-Zaczyn wymieszać i pozostawić na  kilka minut  do wyrośnięcia.
-Do głębokiej miski  przesiać mąkę.
-Jajko i żółtko wymieszać z cukrem, wanilią  i  pozostałym mlekiem
-Całość wlać  do mąki.
-Dodać cały zaczyn i wymieszać  drewnianą łyżką.
-Do połączonych składników dodać sól i rozpuszczone, letnie masło.
-Wyrobić ciasto drożdżowe /ręką lub  robotem/.
-Ciasto w końcowej fazie wyrabiania  powinno być gładkie i lśniące.
-Uformować kulę i przełożyć do naoliwionej miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.

-Kiedy ciasto podwoi swoją objętość /ok. godziny/przełożyć je na oprószony mąką blat i delikatnie rozwałkować.
-Uformować prostokąt o wymiarach  ok. 20/50 cm.
-Serek waniliowy  wymieszać z budyniem i  rozsmarować na  cieście pozostawiając wolne boki.
-Umyte, osuszone jagody  rozłożyć na twarożku.
-Ciasto z nadzieniem delikatnie  zwinąć  wzdłuż dłuższego boku formując roladę.
-Całość pokroić  w  kilkucentymetrowe  plastry /ok.12 szt/.

-Prostokątną blachę  /25-35 cm/ wyłożyć papierem do pieczenia.
-Przygotowane plastry ciasta  ułożyć w blaszce / nadzienie  powinno być na spodzie i na wierzchu/ zachowując odstępy.
-Blaszkę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia bułeczek /ok.30-40 minut/.
-Jagodzianki piec  ok.35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C.



-Cukier puder wymieszać  z sokiem cytrynowym  i otrzymanym lukrem udekorować  przestudzone  bułeczki.














Bułeczki doskonale smakują  w plenerze.....tak więc za rok.........


9 komentarzy:

  1. Bajka! Uwielbiam drożdżowe ciasta, z jagodami to już w ogóle! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wygląda! :-)
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Przypomniał mi sie smak z dzieciństwa Moja mama piekła bułeczki jagodzianki Ach jak pysznie. Niestety u mnie w Irlandii ciezko dostać świeże jagody. Najcześciej dostępne sa borówki i ciekawa jestem czy mozna ich używać do tego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  4. Mega. Zapraszam także do sklepu z akcesoriami kuchennymi www.tarkaimiarka.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepsze, robię bardzo podobne :) Typowe domowe drozdżowki, jakich nauczyła mnie mama ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudownie wyglądają! Na pewno je zrobię:)
    Zapraszam do nas: protistskitchen.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Pychotka. Zainteresowanych zapraszam również do mnie na bloga https://pigulagotuje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...