Sezon winogronowy w pełni. Pomysłów na pyszności z ich wykorzystaniem nie brakuje.
U mnie kolorowe kuleczki wskoczyły do masy serowej i tak oto powstał
pyszny, zimny serniczek z galaretką.
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 300 g śmietanki kremówki
- 500 g serka homogenizowanego
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki zimnej wody
- 300 g kolorowych winogron
- 2 galaretki / żurawinowe lub wiśniowe
Wykonanie:
-Winogrona umyć, poobrywać z gałązek, osuszyć.
-Tortownicę wyłożyć folią spożywczą.
-Masło roztopić i przestudzić.
-Herbatniki zmiksować na piasek, połączyć z roztopionym masłem.
-Masę ciastkową przełożyć do tortownicy i dociskając ręką wyrównać na całej powierzchni.
-Żelatynę rozpuścić w wodzie, podgrzać / nie gotować/, pozostawić do przestudzenia.
-Serek / w temperaturze pokojowej / zmiksować z cukrem pudrem.
-Przestudzoną, płynną żelatynę połączyć z serkiem cały czas miksując na najwyższych obrotach.
-Śmietankę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową.
-Serek / w temperaturze pokojowej / zmiksować z cukrem pudrem.
-Przestudzoną, płynną żelatynę połączyć z serkiem cały czas miksując na najwyższych obrotach.
-Śmietankę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową.
-Masę wyłożyć na herbatnikowy spód.
-Na warstwie serowej ułożyć owoce , wciskając delikatnie do środka.
-Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody.
-Odstawić do przestudzenia.
-Lekko tężejącą zalać sernik.
-Sernik wstawić na 2-3 godziny do lodówki
-Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody.
-Odstawić do przestudzenia.
-Lekko tężejącą zalać sernik.
-Sernik wstawić na 2-3 godziny do lodówki
Uwielbiam taki torcik, tez czasem robię. Zainteresowanych zapraszam również do mnie na bloga https://pigulagotuje.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń