Niezwykle proste i popularne mięsne danie obiadowe to oczywiscie gulasz.
Można je przygotować z mięsa wieprzowego lub wołowego.
Obok cebuli do gulaszu dodaję najczęściej świeżą paprykę i dużo przypraw............
Tym razem jednak zamiast papryki użyłam bakłażana , a główne przyprawy to tymianek i ostra papryczka. Dodatek odrobiny octu balsamicznego nadaje daniu delikatnego słodko-kwaśnego smaku i miłego kolorystycznego akcentu. Wykończenie całości to lekko podprażone ziarenka sezamu.
- 500g mięsa wieprzowego/gulaszowe/
- 1 bakłażan
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 3/4szklanki czerwonego wytrawnego wina
- ¾ szklanki bulionu warzywnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek /lub oleju rzepakowego
- 2 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
- malutki kawałek ostrej papryczki
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól i pieprz /do smaku
- 1 -2 łyżki prażonego sezamu
Wykonanie:
-Umyte osuszone mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na
rozgrzanej oliwie/1,5 łyżki/
-Oprószyć solą i pieprzem.
-Do mięsa dodać
cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek i
mieszając podsmażyć jeszcze chwilę.
-Wlać wino, część bulionu i gotować na małym ogniu do
miękkości mięsa.
-Pod koniec dodać ocet balsamiczny.
-W międzyczasie pokroić bakłażana w grubą kostkę , posolić i odstawić na ok.15 minut, po czym
osuszyć papierowym ręcznikiem.
-Na drugiej patelni rozgrzać pozostałą oliwę, dodać pokrojoną
papryczkę, kostki bakłażana i smażyć przez kilka minut .
-Podsmażonego bakłażana przełożyć do prawie miękkiego mięsa
i dusić razem ok.10 minut /jeśli wymaga całość doprawić do smaku/
-Gotowe danie przełożyć na talerze wyłożone listkami świeżej sałatki i posypać prażonym
sezamem.
-Doskonałym dodatkiem może być świeża, chrupiąca bagietka
lub ryż ugotowany na sypko.
*Mięso można zamarynować wcześniej /ok.10-12 godzin/ w winie z dodatkiem odrobiny oliwy i przypraw/ ziaranka pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie, wyciśnięty czosnek/
*Mięso można zamarynować wcześniej /ok.10-12 godzin/ w winie z dodatkiem odrobiny oliwy i przypraw/ ziaranka pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie, wyciśnięty czosnek/
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuń