8.03.2014

Ciasteczka bananowe z musli i daktylami



Ciasteczka musli  z dodatkiem banana , serka mascarpone , daktyli  i otrębów pszennych , to moja kolejna propozycja na zdrowe i pyszne  słodkie co nie co………
Doskonałe na śniadanie, idealne na podwieczorek, bez cukru i tłuszczu,  chrupiące z zewnątrz, mięciutkie i delikatne w środku.  Pyszniutkie i niezwykle proste do przygotowania.

Składniki:
  • 100 g serka mascarpone
  • 80 g musli /owocowe/
  • 20 g otrębów pszennych
  • 100 g  mąki pszennej
  • 1 dojrzały banan
  • sok z ½ cytryny
  • 5 daktyli bez pestek
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Wykonanie:

-Mąkę, otręby i musli   umieścić w misce, dodać szczyptę soli i  sodę, wymieszać.
-Banana rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny, serek mascarpone i miód, wymieszać.
-Masę bananową połączyć  z sypkimi składnikami, dodać drobniutko posiekane daktyle.
-Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem.
-Łyżką formować niewielkie kupki ciasta, które należy  lekko spłaszczyć nadając masie okrągły kształt.

-Ciasteczka piec 25-30 minut w temp.180 st.C


1 komentarz:

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...