Ciasteczka musli z
dodatkiem banana , serka mascarpone , daktyli i otrębów pszennych , to moja kolejna propozycja na zdrowe i pyszne słodkie co nie co………
Doskonałe na śniadanie,
idealne na podwieczorek, bez cukru i tłuszczu,
chrupiące z zewnątrz, mięciutkie i delikatne w środku. Pyszniutkie i
niezwykle proste do przygotowania.
Składniki:
- 100 g serka mascarpone
- 80 g musli /owocowe/
- 20 g otrębów pszennych
- 100 g mąki pszennej
- 1 dojrzały banan
- sok z ½ cytryny
- 5 daktyli bez pestek
- 1 łyżka miodu
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Wykonanie:
-Mąkę, otręby i musli umieścić w misce, dodać szczyptę soli i sodę, wymieszać.
-Banana rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny, serek
mascarpone i miód, wymieszać.
-Masę bananową połączyć
z sypkimi składnikami, dodać drobniutko posiekane daktyle.
-Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem.
-Łyżką formować niewielkie kupki ciasta, które należy lekko spłaszczyć nadając masie okrągły kształt.
-Ciasteczka piec 25-30 minut w temp.180 st.C
smacznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń