Ryż , makaron, kaszka manna z truskawkami.....................któż z nas tego nie zna?
Teraz przyszła kolej aby sprawdzić jak smakuje kasza jaglana z tymi owocami.
Przyznam, że przygotowałam to proste danie po raz pierwszy.
Od czasu , kiedy polubiłam kaszę jaglaną i na dobre wprowadziłam ją do mojego jadłospisu próbuję różnych kombinacji smakowych i stwierdzam, że smakuje mi w każdym zestawieniu , zarówno na słono jak i na słodko.
Kolejny raz potwierdzam również to ,że dania proste są najlepsze pod każdym względem.........
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- ok. 2,5 szklanki wody
- szczypta soli /do smaku/
- 300 g truskawek
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
oraz gęsty jogurt naturalny posłodzony miodem
Wykonanie:
Ziarenka kaszy jaglanej dobrze wypłukać.
Wodę zagotować, dodać szczyptę soli i wsypać kaszę.
Gotować / na małym ogniu/ pod przykryciem ok.20 min. /nie mieszać w trakcie gotowania /, aż całość płynu zostanie wchłonięta przez kaszkę.
Odstawić z ognia i trzymać w ciepłym miejscu jeszcze przez kilkanaście minut.
W międzyczasie truskawki zmiksować z cukrem waniliowym na jednolity mus.
Jogurt wymieszać z miodem.
Gotową , letnią kaszkę przełożyć na talerze.
Polać musem truskawkowym i miodowym jogurtem .
Idealna propozycja na letni okres, zwłaszcza gdy mamy jeszcze świeże truskawki;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie www.naturalnemetody.blogspot.com
jaka pychota!:)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować :) Zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuńsmaakowicie.blogspot.com
Smacznie wygląda muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń