6.07.2014

Kasza jaglana z musem truskawkowym i jogurtem

Ryż , makaron, kaszka manna z truskawkami.....................któż  z nas tego nie zna?
Teraz przyszła kolej aby sprawdzić jak smakuje kasza  jaglana z tymi owocami.
Przyznam, że przygotowałam to proste danie po raz pierwszy. 
Od czasu , kiedy  polubiłam kaszę jaglaną i na dobre wprowadziłam ją do mojego jadłospisu  próbuję różnych kombinacji smakowych i stwierdzam, że smakuje mi  w każdym zestawieniu , zarówno na słono jak i na słodko.
Kolejny raz potwierdzam  również  to ,że dania proste  są najlepsze pod każdym względem.........
Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • ok. 2,5 szklanki wody
  • szczypta soli /do smaku/
  • 300 g truskawek
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
oraz gęsty jogurt naturalny posłodzony miodem
                                                           Wykonanie:

Ziarenka kaszy  jaglanej dobrze wypłukać.
Wodę zagotować, dodać szczyptę soli i wsypać kaszę.
Gotować / na małym ogniu/  pod przykryciem ok.20 min. /nie mieszać w trakcie gotowania /, aż całość płynu zostanie wchłonięta przez kaszkę.
Odstawić z ognia  i trzymać w ciepłym miejscu jeszcze przez kilkanaście minut.
W międzyczasie truskawki zmiksować z cukrem waniliowym na  jednolity mus.
Jogurt wymieszać z miodem.
Gotową , letnią kaszkę  przełożyć na talerze.
Polać musem truskawkowym i  miodowym jogurtem .

4 komentarze:

  1. Idealna propozycja na letni okres, zwłaszcza gdy mamy jeszcze świeże truskawki;)

    Zapraszam do mnie www.naturalnemetody.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę spróbować :) Zapraszam do mnie :)
    smaakowicie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Smacznie wygląda muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...