- 3 jajka
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej/jasnej/
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyzeczka proszku do pieczeia
- 250-300 g truskawek
oraz
czekolada lub cukier puder
Wykonanie:
/wszystkie składniki w temp. pokojowej/
Przy pomocy miksera utrzeć masło z cukrem na gładką, puszystą masę.
Ucierając dodawać stopniowo po jednym jajku.
Kiedy jajka połączą się z masłem dodać ekstrakt waniliowy ,przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia naprzemian z jogurtem .
Starannie wymieszać.
Gotowe ciasto przelać do natłuszczonej foremki/u mnie silikonowa/.
Na wierzchu ciasta ułożyć dowolnie truskawki lekko wciskając .
Piec ok. 30 minut w temp. 170-180 st.C
Upieczone ciasto polać rozpuszczoną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz