Domowy makaron tagliatelle przygotowany z ciasta dyniowego podany również z dynią wzbogaconą czosnkowo-rozmarynowym aromatem.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 200 g pieczonej /ugotowanej/ zmiksowanej dyni
- mąka semola do podsypania
Do gotowania przygotować tylko potrzebną część przygotowanego makaronu , przeliczając na porcje /ok.80-100 g na osobę/ , resztę przełożyć do plastikowego pojemnika i zamrozić.
200 g pieczonej dyni
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1 zabek czosnku
gałązka rozmarynu
sól do smaku
Wykonanie:
dodatek do makaronu:/ na 2 porcje/
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1 zabek czosnku
gałązka rozmarynu
sól do smaku
Wykonanie:
-Mąkę przesiać na stolnicę.
-Zrobić dołek i wbić całe jaja wymieszane z dynią.
-Zarobić ciasto /najpierw za pomocą widelca, później ręką/.
-Wyrobić gładkie ,jednolite ciasto podsypując w miarę potrzeby mękę.
-Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 30 min.
-Podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na grubość kilku milimetrów/ podsypując mąką.
-Rozwałkowane ciasto przełożyć na ściereczkę i pozostawić kilka minut do lekkiego podsuszenia.
-Delikatnie podsuszone ciasto lekko oprószyć mąką, przeciąć na pół, nałożyć na siebie zaokrągloną strona do środka i zwinąć w rulon.
-Pokroić w paski/szerokość ok. 8 mm.
-Podobnie postąpić z drugą częścią ciasta.
-Pokrojony makaron rozłożyć na stolnicy i chwilkę podsuszyć.
-W dużym garnku zagotować wodę , posolić/ do smaku/ i wrzucić makaron /wcześniej otrzepać z mąki/
-Zamieszać i gotować do chwili wypłynięcia na wierzch.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz