6/08/2025

Truskawkowy torcik mrożony

....truskawkowy,  piankowy torcik  mrożony


Składniki: /na tortownicę ok.20 cm/
-1 białko
-3-4   łyżki cukru lub słodzika/ np.erytrytol
-150 g dojrzałych truskawek
-biszkopty podłużne typu "języczki" / u mnie Pavessini/ok.150 g
-oraz   ok.1 szklanki zmiksowanych truskawek
Wykonanie:
-Truskawki zmiksować z cukrem na  jednolity mus.
-Dodać świeże białko i  ubijać przy pomocy miksera ,aż  do uzyskania  gęstej piany.
-Dno i boki tortownicy wyłożyć biszkoptami.
-Połowę pianki truskawkowej przełożyć na biszkopty.
-Ułożyć ponownie warstwę biszkoptów i  pokryć pozostałą masą / masa nie musi przylegać ściśle do boków tortownicy/.
-Całość zalać musem z truskawek / powinien delikatnie spłynąć po bokach/.
-Gotowy torcik  owinąć  folią i wstawić na kilka godzin do zamrażalnika.

Do musu truskawkowego,którym zalałam całość dodałam kieliszk likieru owocowego.


....po wyjęciu z zamrażalnika pokroić na porcje, przełożyć na talerzyki,  udekorować i można się delektować delikatnym deserkiem.
Pianka truskawkowa rozmraża się błyskawicznie...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach