09.10.2013

Szarlotka domowa

Do porannej lub popołudniowej kawy  proponuję kawałek domowej szarlotki  z jabłkami...
 .............wszyscy ją znamy i  uwielbiamy ,a szczególnie o tej porze roku.

















Składniki :/  blaszka o bokach ok. 26/36 cm /
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku dom pieczenia
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli




oraz
  • 1,5-2  kg jabłek 
  • 2 op. cukru  wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:
-Mąkę połączyć  z  proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli.
-Schłodzone masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do mąki.
-Posiekać nożem.
-Dodać żółtka wymieszane z cukrem i śmietaną.
-Zagnieść szybko ciasto. 
-Podzielić na pół,  zawinąć  w folię
-Włożyć  do lodówki.
Jabłka obrać,wykroić środki  i  pokroić w cieniutkie plasterki /używam mandoliny/. W zależności od gatunku jabłek można je podsmażyć kilka minut. Niektóre gatunki nie wymagają wstępnej obróbki i można je wyłożyć bezpośrednio na ciasto.
-Schłodzone  kawałki ciasta  rozwałkować  na placki wielkości formy.
-Jedną część ułożyć na dnie  blaszki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem.
-Na ciasto nakładać warstwami plasterki jabłek /u mnie surowe/ posypując je cukrem wanilinowym i 
-Przykryć drugą częścią ciasta.
-Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C  i piec ok.40-50 minut.
Przestygnięte  ciasto oprószyć cukrem pudrem.


6 komentarzy:

  1. PS. Zapraszam do udziału w Makaronowym konkursie z nagrodami od Lubelli!

    http://aromatyczneinspiracje.blogspot.com/2013/10/makaronowa-jesien-konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  2. idealna! wypełniona po brzegi jabłkami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniała szarlotka, kocham takie ! :)

    OdpowiedzUsuń