Pyszna , kremowa, rozpływająca się w ustach zapiekanka naleśnikowa pod beszamelem.
Zamiast sosu beszamelowego zapiekankę można polać sosem pomidorowym z dowolnymi przyprawami.
Smakuje również doskonale.
Ciasto na naleśniki /9 szt/
- 3/4 szklanki mleka/ u mnie kefir/
- 3/4 szklanki wody
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki / u mnie orkiszowa jasna/
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia /olej lub masło klarowne/
- 200 g mrożonego szpinaku
- 150 g ricotty
- ok.1/2 szklanki startego parmezanu
- sól,pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
- 300 ml sosu pomidorowy/passata lub pulpa/
- 500 ml beszamelu / przepis /
- parmezan / lub mozzarella/ na wierzch zapiekanki
Wykonanie:
/Gęstość ciasta należy regulować w zależności od pożądanej konsystencji/
Składniki na naleśniki zmiksować na gładkie ciasto i przelać do butelki .
Odstawić na ok.15-20 min.
Smażyć na dobrze rozgrzanej , natłuszczonej patelni z obu stron.
- Szpinak dobrze odsączyć poddusić na oliwie z czosnkiem kilka minut,przestudzić.
- Ricottę umieścić w misce,dodać przestudzony szpinak ,parmezan i przyprawy.Wymieszać.
- Gotowym nadzieniem posmarować naleśniki i zwinąć w rolady.
- Naczynie do zapiekania posmarować oliwą i sosem pomidorowym.
- Ułożyć warstwę naleśników.
- Polać beszamelem," pokropić" sosem pomidorowym i posypać parmezanem.
- Zapiekać 20 minut w temp. 190 st.C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz