1.05.2020

Zapiekanka naleśnikowa z ricottą i szpinakiem



Pyszna , kremowa, rozpływająca się w ustach zapiekanka naleśnikowa pod beszamelem.
Zamiast sosu beszamelowego zapiekankę można polać sosem pomidorowym z dowolnymi przyprawami.
Smakuje również doskonale.



Ciasto na naleśniki /9 szt/
  • 3/4 szklanki  mleka/ u mnie kefir/
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki / u mnie orkiszowa jasna/
  • szczypta soli 
  • tłuszcz do smażenia /olej lub masło klarowne/
Nadzienie:
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 150 g ricotty
  • ok.1/2 szklanki startego parmezanu
  • sól,pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
oraz
  • 300 ml sosu pomidorowy/passata lub pulpa/
  • 500 ml beszamelu /  przepis /
  • parmezan / lub mozzarella/ na wierzch zapiekanki


Wykonanie:
/Gęstość ciasta należy regulować w  zależności od pożądanej konsystencji/
Składniki na naleśniki zmiksować na gładkie ciasto i przelać do butelki .
Odstawić na ok.15-20 min.
Smażyć na dobrze rozgrzanej , natłuszczonej patelni z obu stron.

  • Szpinak  dobrze odsączyć poddusić na oliwie z czosnkiem kilka minut,przestudzić.
  • Ricottę umieścić w misce,dodać przestudzony szpinak ,parmezan i przyprawy.Wymieszać.
  • Gotowym nadzieniem posmarować naleśniki i zwinąć w rolady.
  • Naczynie do zapiekania posmarować oliwą i sosem pomidorowym.
  • Ułożyć warstwę naleśników.
  • Polać beszamelem," pokropić" sosem pomidorowym i posypać parmezanem.
  • Zapiekać 20 minut w temp. 190 st.C


  •  Naczynie do zapiekania posmarować oliwą i sosem pomidorowym.
  • Ułożyć warstwę naleśników.
  • Polać beszamelem," pokropić" sosem pomidorowym i posypać parmezanem.
  • Zapiekać 20 minut w temp. 190 st.C


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...