30.12.2010

Tiramisu




                      Jeszcze jedna wersja/ta tradycyjna/ wspaniałego włoskiego deseru ......który zawsze się udaje. Należy tylko odpowiednio dobrać foremkę w zależności od tego ile warstw chcemy otrzymać, można dosłodzić, można zmniejszyć ilość cukru, można też użyć zamiast biszkoptów podłużnych, okrągłych , zwykły biszkopt. Serek można połączyć z ubitym na sztywno białkiem lub śmietaną........

                      Składniki
  •            200 g podłużnych biszkoptów  
  •                       250-300 g serka mascarpone
  •                       3 żółtka
  •                       ok.1/2 szkl. cukru zwykłego
  •                       ok. 1/2 szkl. mocnego espresso (szkl. poj. 250 ml)
  •                       1/3 szkl. likieru Amaretto (można zastąpić rumem)
  •                        ok. 30 g  kakao naturalnego w proszku
  •             lub wiórek czekoladowych
Wykonanie:   

Jajka dokładnie myjemy, sparzamy, rozbijamy oddzielając żółtka. 
Białka nie będą nam potrzebne . 
Świeżo zaparzoną kawę studzimy , mieszamy z alkoholem. 
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
 Do masy  dodajemy serek mascarpone i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. 
W prostokątnej foremce  układamy na dnie pojedynczą warstwę biszkoptów, które zamaczamy na moment w kawie z likierem - muszą być  zwilżone, ale nie nasiąknięte za bardzo. 
Na biszkopty wykładamy ok. 1/3 masy, na to znowu biszkopty przygotowane tak jak wcześniej, na to porcja masy, znowu biszkopty i ostatnia warstwa masy. 
Przygotowany deser przykrywamy dokładnie folią spożywczą i wstawiamy na min. 2 godz. do lodówki.
 Przed podaniem wierzch posypujemy równomiernie  kakao lub wiórkami czekolady. 
Podajemy deser dobrze schłodzony .
                                                  a tutaj:klasyczny przepis prosto z Italii
Buon appetito 
Tiramisu możemy podawać w formie deseru nabierając łyżką nieregularne porcje.
 Możemy dorzucić owoce......


Bardzo ładnie wygląda też podany w szklanych pucharkach.Oczywiście wszystkie składniki układamy bezpośrednio w pojemniczkach zachowując kolejność warstw.


Na specjalne okazje możemy troszkę pofantazjować i zmienić kształt naszego smakołyku.Np.na Walentynki proponuję kształt serduszka.....

fot.z netu
Tiramisu serduszkowe


1 komentarz:

  1. Pierwsze kroki zawsze są najtrudniejsze, ale patrząc na Twoje widzę, że posuniesz zgrabnie do przodu! Piękne i apetyczne ciacho! Bardzo lubię tiramisu! Pozdrawiam cieplutko i życzę Ci miłego blogowania:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...