Składniki:
- 20 dag cukru
- 4 żółtka
- 250 ml śmietany 30%
- 25 dag mascarpone
- 20 dag biszkoptów
- owoce-np. kiwi
Przygotowanie:
Cukier dokładnie utrzeć z żółtkami do uzyskania puszystej i jednolitej masy.
Dodać mascarpone delikatnie wymieszać.
Połączyć z ubitą na sztywno śmietaną.
Gotowy krem układać na przemian z biszkoptami i owocami w szklanych pucharkach.
Aby otrzymać deser lżejszy i mniej kaloryczny śmietanę można zastąpić ubitą pianą z jajek.
Dodać mascarpone delikatnie wymieszać.
Połączyć z ubitą na sztywno śmietaną.
Gotowy krem układać na przemian z biszkoptami i owocami w szklanych pucharkach.
Aby otrzymać deser lżejszy i mniej kaloryczny śmietanę można zastąpić ubitą pianą z jajek.
Wstawić do lodówki na przynajmniej 4 godziny.
I zmieniamy kolorki w zależności od sezonowych owoców. Możemy użyć także tych mrożonych.
Wersja z truskawkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz