Proste, smaczne danie makaronowe z soczystą , czerwoną papryką i wędzonym boczkiem .
Składniki: /2 porcje/
- 200 g makaronu penne
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 150 g boczku wędzonego
- 1 papryka czerwona
- ½ cebuli
- ¾ szklanki przecieru pomidorowego/passata/
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki parmezanu
- listki bazylii lub pietruszki do dekoracji
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie.
Dodać pokrojoną cebulę i chwilkę poddusić.
Paprykę obrać , pokroić w paski i przełożyć na patelnię.
Mieszając smażyć warzywa kilka minut,
Dodać passatę pomidorową, sól
i pieprz do smaku
Dusić kilka minut /do
miękkości papryki,w razie potrzeby podlać odrobiną wody/.
Makaron penne ugotować al’dente, odcedzić i przełożyć do gotowego sosu.
Starannie wymieszać i
wyłożyć na talerze.
Posypać startym serem i ozdobić listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz