Dla amatorów anyżowych smaków pyszny kremowy deser .
Tradycyjna włoska wersja , w której likier amaretto zastąpiłam sambuką.
Składniki: /foremka ok.15/30/
- 500 g mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- 4 żółtka
- 4-5 łyżek cukru
- ok.300 g biszkoptów podłużnych
- kakao
- ok.1 szklanka mocnej kawy
- 2 -3 łyżki likieru Sambuca
Wykonanie:
- Żółtka z cukrem ubić / na parze/ na gładką, puszystą masę.
- Połączyć z serkiem mascarpone.
- Śmietanę ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
- Kawę wystudzić i połączyć z likierem
- Biszkopty zanurzać krótko w kawie i układać jeden obok drugiego w naczyniu.
- Na warstwie biszkoptów rozprowadzić krem.
- Ułożyć drugą warstwę biszkoptów i ponownie przykryć kremem.
- Foremkę z deserem przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok.10 godzin.
- Przed podaniem wierzch deseru posypać kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz