Delikatne, mięciutkie placuszki o mocno kokosowym smaku, z dodatkiem soczystych owoców kiwi ,to pyszne śniadanie lub lekkie danie obiadowe.........jak kto woli.
Składniki:
- 3/szklanki wiórków kokosowych /wykorzystałam wiórki, pozostałe po robieniu mleka
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej / jasnej/
- 1 jajko
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka jogurtu kokosowego/ lub greckiego/
- szczypta soli
- olej kokosowy do smażenia
oraz
- kiwi/ lub inne owoce/
- jogurt kokosowy
- miód akacjowy
Wykonanie:
Wszystkie składniki starannie połączyć
ze sobą.
Gęstość ciasta /która zależna jest od
wilgotności wiórków/ uregulować w razie potrzeby mąką lub jogurtem/ powinno być dość gęste/'
Smażyć z obu stron na małym ogniu, na mocno
rozgrzanej patelni, posmarowanej tłuszczem kokosowym.
Gotowe placki podawać na ciepło lub po przestygnięciu
z dodatkiem dowolnych owoców i jogurtu kokosowego i miodu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz