01.07.2011

Fasolka szparagowa po włosku


Zielona, aromatyczna, miękka, ale jednocześnie jędrna , a przede wszystkim  bogata w swoje wartości odżywcze.Taka właśnie jest  fasolka szparagowa.

Możemy ją podawać jako dodatek do dań mięsnych, jako składnik sałatek warzywnych, a z dodatkiem pieczywa i dowolnego sosu może stanowić doskonałe danie samodzielne. W moim domu fasolkę jadało się po polsku czyli z masłem i bułka tartą, ale o wiele bardziej smakuje mi przyrządzona na zimno z dużą ilością oliwy i czosnku. I właśnie oliwa i czosnek dodawana jest do fasolki na sposób włoski.

A poniżej dwie inne wersje przepisu na szparagówkę.


Składniki:

40 dag fasolki szparagowej

sos czosnkowy:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1  duży ząbek czosnku
  • świeży koperek  lub zielona pietruszka
  • sól,pieprz


sos balsamiczny:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • szczypiorek lub zielona cebulka


Przygotowanie:

Obraną i umytą fasolkę ugotować  do miękkości/6-10 min./następnie umieścić w naczyniu z zimną, a nawet lodowatą wodą. Wyjąć łyżką cedzakową i osuszyć. Przygotować sosy.  Majonez połączyć z jogurtem, a następnie dodać zmiażdżony czosnek , doprawić solą i pieprzem,  dodać drobniutko pokrojony koperek. /znakomity sos czosnkowy do fasolki trzymamy łącząc tylko oliwę z czosnkiem/.  Osobno połączyć oliwę z octem balsamicznym , doprawić do smaku. Fasolkę przełożyć do miseczek. Jedną porcję polać sosem czosnkowym ,a drugą posypać szczypiorkiem i polać sosem balsamicznym.





2 komentarze:

  1. U mnie w domu też jadało się fasolkę z masłem i bułką :) Jednak Twoje propozycje są bardzo kuszące, zwłaszcza ta balsamiczna. Jako faka wszelkich octowych smaków (a już zwłaszcza balsamicznego) chyba się nei oprę ;)
    Pozdrawiam!
    http://polkazprzyprawami.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie nietypowe propozycje. A że fasolkę uwielbiam, to na pewno wypróbuję;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...