Czy można wyobrazić sobie lepszy deser na upalne dni? Chyba nie.
Pomijając oczywiście pyszne, zimne, kremowe lub owocowe lody - dla mnie jest to dodatkowo doskonała orzeźwiająca dawka witamin i soli mineralnych.
Macedonia to najbardziej popularna włoska „sałatka” sporządzana ze świeżych, sezonowych owoców. Kto lubi może dodatkowo dodać dobrego markowego alkoholu np . Porto czy Malagi, albo po prostu fajnego likieru owocowego. Oczywiście owoce należy wzbogacić dodatkowo sokiem z pomarańczy, grejpfruta lub cytryny i delikatnie dosłodzić.
Do mojej Macedonii użyłam:
Składniki:/ilości dowolne/
- arbuz
- melon
- truskawki
- czereśnie
- jabłko
- gruszka
- kiwi
- banan
- brzoskwinie
- 3 łyżki likieru „Sambuca”
- cukier puder/do smaku/
- sok z cytryny
- liść mięty
Wykonanie:
Owoce umyć,obrać,wypestkować.
Z melona i arbuza wydrążyć kuleczki, umieścić w misce. podobnie postąpić z pozostałymi owocami lub po prostu pokroić w kostkę . Owoce posypać cukrem pudrem i dodać sok z cytryny.
Można dodatkowo zalać owoce ok. ½ szklanki wody mineralnej /jeśli lubimy kiedy owoce są mocno zanurzone w soku /.Dodać likier, delikatnie wymieszać i wstawić na ok.1/2 godz. do lodówki. Podawać w miseczkach lub wydrążonych łupinach melona.
te kuleczki sa urocze!
OdpowiedzUsuńśliczne kuleczki. i do tego ten likier..mmm
OdpowiedzUsuń