02.07.2013

Bakłażan z chrupiącym nadzieniem czosnkowym


 Bakłażan to warzywo, które można przygotować na wiele sposobów.
 Pyszne pasty do chleba, nadziewane roladki,  dodatek do makaronu, składnik zapiekanek to najczęściej spotykane zastosowanie tego warzywa. Upiekłam nawet kiedyś / i muszę to powtórzyć/ pyszne ciasto czekoladowe z bakłażana.

Dziś niezwykle proste  i moje ulubione danie z bakłażana.
 Zapiekanki bakłażanowe. W takiej właśnie postaci po raz pierwszy spróbowałam  to warzywo, poznałam jego smak.........i bardzo polubiłam.
Składniki:
  • 2  duże bakłażany
  • 1 duża czerstwa bułka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek / plus do smarowania spodu bakłażana/
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 
  •  po szczypcie tymianku i majeranku
  • 50 g orzechów włoskich 
  • 80 g mozzarelli
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
-Umytego bakłażana pokroić w grubsze plastry, posolić i odstawić na ok.30 minut.
-Usunąć nadmiar wytworzonego soku, osuszyć.
-Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
-Plastry bakłażana posmarować delikatnie od spodu oliwą i ułożyć na blasze.
-Wierzch naciąć w ukośną kratkę.
-Bułkę zetrzeć na grubej tarce  na  dość duże okruchy i umieścić w miseczce.
-Dodać  oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę, pietruszkę, zioła, drobno pokrojone orzechy  i pokruszoną mozzarellę.
-Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Przygotowany farsz rozłożyć na plastrach bakłażana.
-Blaszkę  wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.190 st.C i zapiekać ok.15 minut.
-Podawać  z dodatkiem salsy pomidorowej.


5 komentarzy:

  1. świetny przepis, na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Państwa blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bombowo!
    Schrupałabym takiego bakłazanika :D

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie podany bakłażan:)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszny:) bardzo lubię nadziewane warzywa:)

    OdpowiedzUsuń