Bakłażan to warzywo, które można przygotować na wiele sposobów.
Pyszne pasty do chleba, nadziewane roladki, dodatek do makaronu, składnik zapiekanek to najczęściej spotykane zastosowanie tego warzywa. Upiekłam nawet kiedyś / i muszę to powtórzyć/ pyszne ciasto czekoladowe z bakłażana.
Dziś niezwykle proste i moje ulubione danie z bakłażana.
Zapiekanki bakłażanowe. W takiej właśnie postaci po raz pierwszy spróbowałam to warzywo, poznałam jego smak.........i bardzo polubiłam.
Składniki:Zapiekanki bakłażanowe. W takiej właśnie postaci po raz pierwszy spróbowałam to warzywo, poznałam jego smak.........i bardzo polubiłam.
- 2 duże bakłażany
- 1 duża czerstwa bułka
- 2 łyżki oliwy z oliwek / plus do smarowania spodu bakłażana/
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- po szczypcie tymianku i majeranku
- 50 g orzechów włoskich
- 80 g mozzarelli
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
-Umytego bakłażana
pokroić w grubsze plastry, posolić i odstawić na ok.30 minut.
-Usunąć nadmiar
wytworzonego soku, osuszyć.
-Blaszkę wyłożyć
papierem do pieczenia.
-Plastry bakłażana
posmarować delikatnie od spodu oliwą i ułożyć na blasze.
-Wierzch naciąć w ukośną
kratkę.
-Bułkę zetrzeć na grubej
tarce na dość duże okruchy i umieścić w miseczce.
-Dodać oliwę,
czosnek przeciśnięty przez praskę, pietruszkę, zioła, drobno pokrojone orzechy i pokruszoną mozzarellę.
-Wymieszać i doprawić do
smaku solą i pieprzem.
-Przygotowany farsz
rozłożyć na plastrach bakłażana.
-Blaszkę wstawić
do piekarnika nagrzanego do temp.190 st.C i zapiekać ok.15 minut.
świetny przepis, na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńDzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Państwa blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl
OdpowiedzUsuńWygląda bombowo!
OdpowiedzUsuńSchrupałabym takiego bakłazanika :D
świetnie podany bakłażan:)
OdpowiedzUsuńpyszny:) bardzo lubię nadziewane warzywa:)
OdpowiedzUsuń