11.06.2014

Mrożony torcik truskawkowy

Sezon truskawkowy zaczęłam  od przygotowania deseru z moją ulubioną pianką  w roli głównej . Chociaż uwielbiam kremy śmietankowe, budyniowe,  maślane zdecydowałam się na tę bardziej dietetyczną formę przygotowania truskawkowego torciku.
Jest to niezwykle prosty torcik truskawkowy, który po przygotowaniu należy zamrozić.
Delikatna pianka truskawkowa po wyjęciu z zamrażalnika łatwo się kroi i szybko rozmraża, a konsystencji  swoją przypomina lody. Chętnie wracam do tej właśnie formy deseru, ponieważ nie wymaga zbyt wielkiego nakładu pracy,a do przygotowania  go potrzeba niewiele składników.
Torcik  można  przygotować wcześniej  i podawać  w dowolnym momencie.
Składniki: /na tortownicę ok.20 cm/
  • 1 białko/z dużego jajka/
  • 4 pełne łyżki cukru
  • 150 g dojrzałych truskawek
  • biszkopty podłużne typu "języczki" / u mnie Pavessini/ , /ilość w-g uznania/
oraz   ok.1 szklanki zmiksowanych truskawek
2-3 łyżki likieru owocowego
Wykonanie:
-Truskawki zmiksować z cukrem na  jednolity mus.
-Dodać świeże białko i  ubijać przy pomocy miksera ,aż  do uzyskania  gęstej piany.
-Dno i boki tortownicy wyłożyć biszkoptami.
-Połowę pianki truskawkowej przełożyć na biszkopty.
-Ułożyć ponownie warstwę biszkoptów i  pokryć pozostałą masą / masa nie musi przylegać ściśle do boków tortownicy/.
-Całość zalać musem truskawkowym zmieszanym z likierem / powinien delikatnie spłynąć po bokach/.
-Gotowy torcik  owinąć  folią i wstawić na kilka godzin do zamrażalnika.


3 komentarze: