15.06.2014

Placuszki czekoladowo-migdałowe z truskawkami

Wszelkiego rodzaju placuszki najbardziej smakują mi ze świeżymi owocami. 
Właśnie dlatego w okresie letnim przygotowuję je bardzo często w różnych wersjach smakowych.

Tym razem  ciasto o smaku  czekoladowo-migdałowym ,a owoce to oczywiście sezonowa truskawka.

Składniki /6-8 szt/:
  •  1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego
  • ok. 1/2 szklanki  mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki migdałowej/zmielone migdały/
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżka drobnego cukru trzcinowego
  • 1  płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
oraz :truskawki i jogurt naturalny z miodem

Wykonanie: -Mąkę pszenną połączyć z mąką migdałową, sodą i kakao.
-Dodać mleko, jajko ,szczyptę soli i wyrobić  łyżką na gładką, dość gęstą masę /gęstość należy uregulować mąką lub mlekiem/.
-Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i kłaść małe porcje ciasta .
-Smażyć placuszki z obu stron do lekkiego przyrumienienia.
-Gotowe placuszki podawać z truskawkami i jogurtem naturalnym z dodatkiem miodu. 

............a jeszcze na koniec chciałam dodać,że nie jadam placków na śniadanie.............
latem stanowią dla mnie doskonały, lekki  posiłek obiadowy..........

6 komentarzy:

  1. placuszki zdecydowanie warte zrobienia ;) przyznam, że samej mi się zdarza zjeść też i na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łał, pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. idealne, lekkie, letnie:) boskie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka :)

    Zapraszam do mnie na najlepsze lody bananowe!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie wyglądają :) Przepis ukradnę, bo aż taka mi ochota przyszła :)

    Obserwuję i liczę na odwiedziny
    http://zmiksowane.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmm.... obłędnie wyglądją! zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń