21.06.2014

Placuszki otrębowe z ricottą i truskawkami

Znowu placuszki .............. i znowu truskawki ............. czyli to , co lubię najbardziej.
Proste , pożywne placuszki na bazie serka ricotta  z dodatkiem otrębów przennych.

Skladniki :/ 8 szt. /
  • 120 g serka ricotta
  • 1 jajko
  • 50 g mąki orkiszowej
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
oraz
  •  truskawki, cukier puder i gęsty jogurt do dekoracji
Wykonanie
-Serek wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkiem,  wlać połowę mleka. 
-Dodać mąkę, otręby sól, proszek do pieczenia i starannie wymieszać.
-Białko ubić i delikatnie połączyć z masą.
 -Dodać pozostałą część mleka. Ciasto powinno być dość geste.
-Patelnię / z nieprzywierającą powłoka / rozgrzać, posmarować cienką warstwą oliwy lub oleju.
-Kłaść łyżką małe, płaskie placuszki i piec z o obu stron na złoty kolor.
-Upieczone placuszki układać na ręczniku kuchennym.
-Układać  na talerzu jeden na drugim przekładajc pokrojonymi truskawkami, posypanymi cukrem pudrem.
-Udekorować kleksem gęstego jogurtu naturalnego i listkami mięty lub melisy.



3 komentarze:

  1. Przepięknie wyglądają :) Niby ciasto otrębowe mało tuczące, a tu zaraz śmietanka i truskawki :) Aż... ślinka cieknie :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być i śmietanka,ale wolę zdecydowanie dodatek jogurtu...............

      Usuń
  2. Genialny przepis :)
    Zapraszam do polubienia i obserwowania!
    truskawkowechilli.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...