Ryżowa zapiekanka z owocami............deser, podwieczorek danie obiadowe.....jak kto woli....
To danie które pamiętam od dziecka i do którego często powracam ...../i chyba nie tylko ja/
Danie niezwykle proste i smaczne, podawane na deser lub obiad, na ciepło lub zimno.
Najczęściej ryż zapieka się z jabłkami posypanymi pachnącym cynamonem ,
czasem z wanilią, rodzynkami i słodką bezą...........niekiedy podawany z bitą śmietaną.
Moja zapiekanka jest tym razem bardzo uproszczona, a oprócz tradycyjnego jabłka
dodałam do niej kilka truskawek.
Ponadto biały ryż zastąpiłam brązowym.
Składniki :/ 2 porcje/- 150 g ryżu brązowego /krótkoziarnisty/
- 200g truskawek
- 1 duże jabłko
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru brązowego
- kilka kropli esencji waniliowej/lub cukier waniliowy -do smaku/
- 1 łyżka soku z cytryny
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
-Ugotować ryż w/g przepisu na opakowaniu /ryż brązowy należy gotować nieco dłużej niż biały/.
-Lekko przestudzony wymieszać z cukrem i esencją waniliową.
-Obrane jabłka pokroić na cząstki, skropić sokiem z cytryny.
-Truskawki obrać z szypułek.
-Naczynie żaroodporne posmarować masłem.
-Ryż delikatnie wymieszać z jabłkami i truskawkami.
-Przełożyć do foremki, przykryć pokrywką lub folią aluminiową .
-Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st.C ok.30 minut
-Gotowy ryż można posypać cukrem pudrem.
wspaniały, lekki, letni obiadek:) pycha!
OdpowiedzUsuńwłaśnie taki lubię............
UsuńNo to już wiem co będę gotować ;)
OdpowiedzUsuńOch jak ja lubię do Ciebie zaglądać.
p.s. ja właśnie odkryłam najprostszy przepis na beszamel :), bo dzisiaj zapiekanka z tortellini ze szpinakiem z Twojego przepisu rzecz jasna:)
Fajnie ,że możesz tu znależć coś dla siebie.................
Usuń