Smaczny i niezwykle łatwy do zrobienia letni deser z owocami / w wersji tradycyjnej z czereśniami lub wiśniami /.
Świeże owoce zapieczone pod warstwą ciasta naleśnikoiwego ........to deser, który zawsze się udaje i nie należy zrażać się ,że coś wyszło nie tak i wygląda zakalcowato...tak ma właśnie być....a smakuje jak pudding...
Świeże owoce zapieczone pod warstwą ciasta naleśnikoiwego ........to deser, który zawsze się udaje i nie należy zrażać się ,że coś wyszło nie tak i wygląda zakalcowato...tak ma właśnie być....a smakuje jak pudding...
Składniki: /4 porcje/
- 3 jajka
- 100g mąki pszennej
- ok.50g cukru
- aromat waniliowy/do smaku/
- 100ml śmietany 12%
- 100 ml mleka
- szczypta soli
- truskawki/najlepiej drobne/
- masło do posmarowania foremki
-Jajka ubić
z cukrem i aromatem, dodać szczyptę soli.
- Wsypać stopniowo mąkę ,a następnie śmietanę i mleko.
-Truskawki umyć / można obrać/ i osuszyć.
- Foremki żaroodporne wysmarować masłem.
- Ułożyć truskawki /u
mnie z szypułkami i odciętymi końcówkami ,ale mogą być również obrane/ i zalać ciastem.
-Piec ok.40 min w piekarniku nagrzanym do 180C.
-Podawać letnie / zimne też mi smakuje/ posypane cukrem pudrem / lub jak u mnie z musem truskawkowym.
Kiedyś robiłam wersję z brzoskwiniami. Przepyszny deser. Muszę spróbować z truskawkami ;)
OdpowiedzUsuńLubię clafoutis, ale z truskawkami jeszcze nie robiłam. Trzeba będzie to nadrobić.
OdpowiedzUsuńpyszności:)
OdpowiedzUsuńZ truskawkami wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę smacznie, aż kusi żeby zrobić...:)
OdpowiedzUsuń