15.06.2014

Clafoutis z truskawkami

 Smaczny i niezwykle łatwy do zrobienia letni deser z owocami / w wersji tradycyjnej  z czereśniami lub wiśniami /.
Świeże owoce zapieczone pod warstwą ciasta naleśnikoiwego ........to  deser, który zawsze się udaje i nie należy zrażać się ,że coś wyszło nie tak i  wygląda zakalcowato...tak ma właśnie być....a smakuje jak pudding...


Składniki: /4 porcje/
  • 3 jajka
  • 100g mąki pszennej
  • ok.50g cukru
  • aromat  waniliowy/do smaku/
  • 100ml  śmietany 12% 
  • 100 ml mleka
  • szczypta soli
  • truskawki/najlepiej drobne/
  • masło do posmarowania foremki

Wykonanie: 
-Jajka ubić  z cukrem i aromatem, dodać szczyptę soli.
- Wsypać stopniowo mąkę ,a następnie śmietanę i mleko.

-Truskawki umyć / można obrać/ i osuszyć.
- Foremki  żaroodporne  wysmarować masłem.
- Ułożyć truskawki /u mnie z szypułkami i odciętymi końcówkami ,ale mogą być również obrane/          i  zalać ciastem.
-Piec  ok.40 min w piekarniku nagrzanym do 180C.
-Podawać letnie / zimne też mi smakuje/ posypane cukrem pudrem / lub  jak u mnie z musem truskawkowym.



5 komentarzy:

  1. Kiedyś robiłam wersję z brzoskwiniami. Przepyszny deser. Muszę spróbować z truskawkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię clafoutis, ale z truskawkami jeszcze nie robiłam. Trzeba będzie to nadrobić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Z truskawkami wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda naprawdę smacznie, aż kusi żeby zrobić...:)

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...