Lekka, orzeźwiająca, sałatka /surówka/ warzywno - owocowa jako doskonała przystawka
lub samodzielne danie na co dzień i od święta.
Pyszne połączenie chrupiącego kopru z pomarańczami , to bardzo popularne danie kuchni włoskiej.
Sałatkę przygotowuje się zaledwie w kilka minut, nie wymaga zbyt wielu składników i nakładu pracy, a zapewniam, że smakuje wyśmienicie.
Składniki:
|
|
-Sałatkę opłukać i osuszyć.
-Pomarańcze obrać i ostrym nożem wykroić /filetować/ cząstki
miąższu spomiędzy białych skórek.
-Koper włoski umyć, obrać z grubej warstwy zewnętrznej i cieniutko
pokroić.
-Owoc granatu przekroić i wyłuskać ziarenka.
-Składniki sosu
połączyć i wymieszać ,do momentu , aż się połączą.
-Plasterki kopru ułożyć na półmisku , dodać cząstki
pomarańczy, sałatkę i posypać granatem.
-Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz