Dużo warzyw, pożwna fasola i namoczony , czerstwy chleb lub podpieczony na czosnkowej oliwie to podstawowe jej składniki .
Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień , kiedy wszystkie jej smaki połączą się / tak jak nasz polski bigos/. Kiedyś była to zupa dla ubogich gotowana z reztek , dziś w róznych kompozycjach smakowych, podawana w eleganckich miseczkach, jest potrawą niezwykle miłą dla oka i oczywiście dla podniebienia.
Składniki:
- ok.250 g białej fasoli cannellini /suszona
- ok.200 g kapusty włoskiej/ w oryginale cavolo nero
- ok.200 g liści botwinki/bietola , można zastąpić jarmużem
- 1 cebula
- mały kawałek pora
- 2 marchewki
- 2 łodyżki selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- gałazka rozmarynu
- kilka gałązek świeżego majeranku lub tymianku /lub suszony
- odrobina papryczki chilli
- ok.200 g pulpy pomidorowej /Mutti/ lub 3 świeże , dojrzałe pomidory
- 100 g gotowanej szynki /można pominąć
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
- 2 kromki wiejskiego chleba
- starty parmezan/ do posypania
-Fasolę namoczyć w wodzie i pozostawić na noc.
-Następnego dnia ugotować
fasolę w świeżej wodzie / na wolnym ogniu/ wraz z gałązką
rozmarynu i ząbkiem czosnku.
-Odcedzić/ wywar zachować.
-Połowę fasoli zmiksować, resztę pozostawić w
całości.
-Warzywa obrać .
-Oliwę rozgrzać w głebokim rondlu.
-Wrzucić posiekaną
cebulę i zeszklić.
-Dodać pokrojone warzywa / por, marchewki , seler ,liście bietoli i kapusty / szynkę pokrojoną w drobną kostkę i
poddusić całość ok. 5-6 minut.
-Wlać ok. 1,5 szklanki wywaru z
fasoli, dodać majeranek, papryczkę
, ząbek czosnku przeciśniętego przez
praskę, przecier pomidorowy / lub pomidory pokrojone w kostkę/ i gotować ok.30 minut
/ najlepiej do miekkości warzyw/.
-Zupę połączyć z musem fasolowym,
dodać ugotowaną fasolę, doprawić do smaku
i zagotować
/ ewentualnie uregulować
gęstość pozostałym wywarem lub gorącą wodą /.
-Kromki chleba pokroić
/lub pozostawić w całości/ i dodać do
zupy.
-Zupę podawać posypaną
parmezanem i skropioną odrobiną świeżej oliwy.
Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńPyszna, zimowa zupa!
:)
Chętnie bym spróbowała takiej zupy, pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuń