Rozgrzewająca , kremowa zupa selerowa idealna na te porę roku.
Można ja podawać zaraz po ugotowaniu lub posypać ulubionym serem i zapiec w piekarniku.
Składniki:
- ok. 500 g selera korzeniowego
- 2 ziemniaki /średniej wielkości/
- kawałek pora /biała część/
- 1 winne jabłko
- ok. 4 szklanki wody /lub bulionu warzywnego/
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska/do smaku
- 1 /2 łyżeczki imbiru w proszku
- świeże listki majeranku lub tymianku
- 2-3 łyżki startego sera parmezan/ lub cheddar, gruyere/
Wykonanie:
-Umyte , obrane ziemniaki , seler i jabłko pokroić w kostkę, por w krążki.
-W dużym garnku na średnim ogniu podgrzać
oliwę, dodać warzywa.
-Mieszając smażyć warzywa na średnim
ogniu przez ok. 10 minut .
-Dolać wodę /lub bulion/ , dodać imbir, gałązkę majeranku,
sól /do smaku/
-Gotować przez ok.20 minut/do miękkości selera/.
-Warzywa zmiksować na gładkie puree /jeśli
będzie za gęste, dodać wody lub bulionu/.
-Doprawić do smaku .
Zupę wlać do żaroodpornych miseczek lub
wazy , posypać serem i wstawić do
piekarnika pod rozgrzany grill, aż ser się rozpuści.
Podawać z pieczywem ,grzankami lub paluszkami grissini.
Zupę można podawać od
razu po ugotowaniu , bez zapiekania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz