30.01.2015

Zupa kremowa z selera


 Rozgrzewająca , kremowa  zupa selerowa  idealna na te porę roku.
Można ja podawać zaraz po ugotowaniu lub posypać ulubionym serem i zapiec w piekarniku.
Składniki:
  •          ok. 500 g selera korzeniowego
  •          2 ziemniaki /średniej wielkości/
  •          kawałek pora /biała część/
  •          1 winne  jabłko
  •         ok. 4 szklanki wody /lub bulionu warzywnego/
  •          3 łyżki oliwy z oliwek
  •          sól morska/do smaku
  •          1 /2 łyżeczki  imbiru w proszku 
  •          świeże listki majeranku  lub tymianku
  •          2-3 łyżki startego sera parmezan/ lub cheddar, gruyere/



Wykonanie:
-Umyte , obrane ziemniaki , seler i jabłko pokroić w kostkę,  por w krążki.
-W dużym garnku na średnim ogniu podgrzać  oliwę, dodać warzywa.
 -Mieszając smażyć warzywa na średnim ogniu przez ok. 10 minut .
 -Dolać  wodę /lub bulion/ , dodać imbir, gałązkę majeranku, 
 sól /do smaku/
-Gotować przez ok.20 minut/do miękkości selera/.
-Warzywa zmiksować na gładkie puree /jeśli będzie za gęste, dodać wody lub bulionu/.
-Doprawić do smaku .
Zupę wlać do żaroodpornych miseczek lub wazy , posypać serem i  wstawić do piekarnika  pod rozgrzany grill, aż  ser się rozpuści.
Podawać z  pieczywem  ,grzankami lub paluszkami grissini.
Zupę można podawać od razu po ugotowaniu , bez zapiekania 
z odrobiną  śmietany 30%  i grzankami.


Polecam również zupę z selera naciowego zobacz

1 komentarz: