Każdy ma swój sprawdzony sposób na przyrządzenie skórki,a mój nie różni się wiele od tych typowych, bo podstawowe składniki to przecież skórka, cukier i woda./tego nie da się zmienić/.A ponieważ mam pomarańcze te, które nazywają się ładnie :ECO
/ zdrowe i nie spryskiwane/ więc muszę zrobić mały zapasik, by zabrać ze sobą do kraju i wykorzystać do wypieków świątecznych.
/ zdrowe i nie spryskiwane/ więc muszę zrobić mały zapasik, by zabrać ze sobą do kraju i wykorzystać do wypieków świątecznych.
Pomarańcze należy zawsze dokładnie umyć/a nawet wyszorować /sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki. Usunąć dokładnie jak najwięcej białego albedo.
Skórkę można przygotowywać zasypując warstwy cukrem/mocno ugniatając/ i przechowując w zakręconym słoiku, w ciemnym miejscu. Zanim skórka zmięknie, wytworzy się gęsty pomarańczowy syrop musimy poczekać kilka tygodni, ale warto, bo taka skórka jest bardzo aromatyczna, a syrop jest doskonałym, słodkim dodatkiem do napojów. Jeśli użyjemy dużego słoika możemy uzupełniać zapasy skórki/przysypując dokładnie cukrem/ po każdym spożyciu owoca pomarańczy.
2.
Może mniej aromatyczna, ale równie doskonała jest skórka gotowana w syropie /kandyzowana/
- skórka z 2 pomarańczy
-1 szklanka wody
-1 szklanka cukru
Przygotowaną skórkę zalać wodą i moczyć kilkanaście godzin zmieniając 3 razy wodę/czasem zaleca się nawet 2,3 dni,zmieniając wodę 3 razy dziennie/.
Skórkę pokroić w grube paski i gotować w świeżej wodzie ok.10 min.Odlać wodę z gotowania, dodać szklankę cukru i zalać szklanką wody.
Gotować na małym ogniu ok.40-50 min. /mieszając od czasu do czasu/,aż większość wody odparuje i powstanie gęsty syrop.
Należy uważać,by syrop nie przypalił się.Pod koniec gotowania można dodać sok z połówki pomarańczy.
Gotowa skórka powinna być miękka i szklista.
Kiedyś gotowałam skórkę przez 4 dni wrzucając ją do gorącego syropu i gotując po kilka minut....można i tak.
Gotową skórkę przełożyć na papier do pieczenia/lub kratkę/ i pozostawić do przestygnięcia.
Skórkę/lekko wilgotną/ można obtoczyć w cukrze lub przechowywać bez cukru w szczelnie zamkniętym słoiku.
Można również pokroić ją w drobną kostkę,zalać lekkim syropem i zapasteryzować .
3.
A ostatni mój sposób na pomarańczowy aromat do ciast to proszek pomarańczowy.
Należy dobrze wysuszyć umyte skórki z pomarańczy , a następnie zmielić je na proszek np. w młynku do kawy i przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku.
Podobnie można przygotować proszek cytrynowy.
A najłatwiej jest zwyczajnie na tarce zetrzeć dobrze wymyty i sparzony owoc pomarańczy i dodać do ciasta.
Skórka pomarańczowa może być doskonałym dodatkiem do ciast i deserów, ale również sama w sobie jest pyszną, słodką zakąską. Jeśli zanurzymy ją w płynnej czekoladzie i pozostawimy do zastygnięcia otrzymamy czekoladowo-pomarańczowy smakołyk,któremu trudno się oprzeć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz