Pyszne, kremowe i pachnące leśnymi grzybami risotto, to doskonałe danie obiadowe, które można przygotować o każdej porze roku. Możemy użyć świeżych, lub suszonych grzybków,
ale możemy wykorzystać również pieczarki ,które świetnie smakują z ryżem.
ale możemy wykorzystać również pieczarki ,które świetnie smakują z ryżem.
Smak grzybów najbardziej kojarzy mi się jednak z jesienią , a to oczywiste, bo sezon w pełni.
Również zimą, kiedy to wykorzystujemy nasze jesienne zapasy suszonych grzybków i sprawdzamy bacznie , by nie zabrakło ich na ten najważniejszy dzień w roku, czyli Wigilię.
Również zimą, kiedy to wykorzystujemy nasze jesienne zapasy suszonych grzybków i sprawdzamy bacznie , by nie zabrakło ich na ten najważniejszy dzień w roku, czyli Wigilię.
- 320 g ryżu na risotto
- 50-60 g suszonych borowików /prawdziwków/
- 150 g serka kremowego /użyłam Robiola/
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- zielona pietruszka
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 litr wywaru warzywnego
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- sól , pieprz do smaku
- Grzyby namoczyć w wodzie na min. 1 godzinę/ najlepiej na całą noc/, a następnie odsączyć i pokroić na małe kawałki.
- Płyn z moczenia można dodać do bulionu.
- Przygotować wywar warzywny /z kostki bulionowej/ i postawić na małym ogniu. Bulion powinien być gorący w czasie przyrządzania risotto.
- W głębokiej patelni rozgrzać oliwę.
- Cebulę posiekać z czosnkiem , przełożyć na patelnię i podsmażyć .
- Dodać ryż i mieszając poddusić kilka minut.
- Zalać winem i dusić chwilę do momentu odparowania alkoholu.
- Dodać grzyby, podsmażyć , a następnie wlać gorący bulion tak, aby pokrył powierzchnię ryżu.
- Dusić całość mieszając od czasu do czasu i podlewać bulionem /za każdym razem kiedy tylko płyn zostanie wchłonięty przez ryż/.
- Po ok.15-20 min. ryż powinien być gotowy.
- Zdjąć z ognia i dodać ser, masło, zieloną pietruszkę/drobniutko posiekaną/energicznie wymieszać , doprawić do smaku i pozostawić pod przykryciem kilka minut .
- Risotto podawać gorące tuż po przyrządzeniu.
Moje risotto podałam dodatkowo z gotowanymi warzywami /marchewka i brokuł/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz