03.12.2011

Bucatini z sosem pomidorowym i ricottą z dodatkiem kopru włoskiego




Bucatini /grubsze spaghetti  z dziurką  przez całą długość/  w bardzo delikatnym, ale  aromatycznym,  z odrobiną pikanterii sosie pomidorowo-serowym , to kolejne makaronowe danie,  które na dobre zagościło na moim stole. 
 Prosto, szybko  i zdrowo.

Może o tej porze roku trochę trudniej o świeży koperek , a tym bardziej łodyżki świeżego kopru włoskiego. W mojej kuchni koper włoski jest stałym bywalcem, a zielone  łodyżki też się znalazły. Bardzo smaczny makaron o ciekawej, kremowej konsystencji i anyżkowo-koperkowym smaku. Lubię takie dania i chętnie wprowadzam je do mojego  codziennego menu,a szczególnie o tej porze roku.

Składniki:/ 4 porcje/

  • 400 g spaghetti/bucatini/
  • 400 g pokrojonych  pomidorów /z puszki/
  • 1 ząbek czosnku
  •  mały kawałek peperoncino/ostra papryczka/
  • 200 g  świeżej ricotty
  • kilka łodyżek zielonego  kopru włoskiego/lub koperku/
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extr.
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru
  • sól i pieprz do smaku



....... mój makaron bucatini kupiłam we włoskim sklepie z instrukcją  przygotowania po polsku....

Wykonanie:

Umyć dokładnie zielone części kopru włoskiego/można zastąpić koperkiem/i drobno posiekać.
  Ricottę umieścić w miseczce i dobrze rozetrzeć drewnianą łyżką. 
Na patelnię wlać oliwę,  dodać ząbek czosnku,  lekko podsmażyć, dodać pomidory/zmiksowane/, papryczkę ,doprawić solą, pieprzem  i dusić ok.10 min .
 Dodać połowę zielonego kopru,nasiona i ricottę.
 Ugotowany  al dente makaron  dodać do sosu pomidorowo-serowego.
 Wymieszać  delikatnie ze sobą wszystkie składniki,  dodać pozostałą część kopru i przełożyć na talerze.



1 komentarz:

  1. Podoba mi się taki sposób na makaron. A do tego odrobina pikanterii;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...