Połączenie kruchego ciasta z kremem i sezonowymi owocami to mój ulubiony sposób na przygotowanie pysznych babeczek /tartaletek/.....na każdą okazję.
Kruchy spód, słodkie
puszyste kremowe wypełnienie i orzeźwiające, soczyste owoce.
Nie można się
im oprzeć. Dodatek serduszkowego akcentu
to taki mały symbol i propozycja
na słodki deser we dwoje...........da się skusić?......ja już sprawdziłam.....
Składniki: / 10 szt /
ciasto:
- 300g mąki
- 200 g zimnego masła
- 80 g cukru pudru
- 2 żółtka
- skórka cytrynowa /do smaku
- szczypta soli
krem:
- 450 ml mleka
- 4 żółtka
- 50 g mąki / użyłam pszennej i ziemniaczanej/
- 100 g cukru
- 1 laska wanilii
- sok z 2 mandarynek
- ½ łyżeczki startej skórki z mandarynki /owoc biologiczny, umyty i sparzony gorącą wodą/
mandarynki do dekoracji
Wykonanie:
-Składniki na ciasto przełożyć na blat, dokładnie zmieszać
i wyrobić na jednolitą masę.
/ ciasto
wyrabiać bardzo szybko /
- Odstawić na co najmniej godzinę do lodówki.
-Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm /najlepiej pomiędzy
dwiema
warstwami folii spożywczej/
-Wyciąć okręgi nieco większe niż obwód foremek.
-Wypełnić ciastem foremki dociskając delikatnie do dna i boków.
Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem.
Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 st. C i piec ok.20
minut /do przyrumienienia/.
Upieczone babeczki wyjąć z foremek i wystudzić na kratce kuchennej.
krem:
Zagotować 300 ml mleka z laską wanilii, odstawić.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać mąkę, pozostałe zimne mleko i dokładnie wymieszać .
Z podgrzanego mleka wyjąć wanilię i mieszając wlać masę jajeczną.
Gotować na małym ogniu do
zgęstnienia kremu /mieszać by nie przypalić masy/.
Odstawić i przykryć folią spożywczą.
Do ugotowanego , lekko przestudzonego kremu dodawać stopniowo sok z mandarynki,
a na koniec skórkę /można użyć
miksera/.
Gotowym kremem wypełnić babeczki /można schłodzić/.
Fantastyczne:)
OdpowiedzUsuń