Keksiki o kokosowo-bananowym smaku , to fajny pomysł na smczene, pożywne sniadanie
lub podwieczorek przy filizance ulubionej herbaty .
Proste i szybkie do przygotowania metodą mieszania składników mokrych i suchych.
Składniki:/ 6 szt/
- 2 banany
- 1 jabłko
- 1 jajo
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- ok. ½ szklanki mleka kokosowego
- 1 i ½ szklanki mąki /użyłam orkiszowej
- ¾ szklanki wiórek kokosowych
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżki płatków orkiszowych
- garść bakalii/ np. rodzynki, kandyzowany banan , płatki kokosu
- 1i1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
oraz:
2 łyżki płynnego miodu
kandyzowane plastry banana i płatki kokosu /do dekoracji
kandyzowane plastry banana i płatki kokosu /do dekoracji
-Piekarnik
rozgrzać do temp. 180 stopni.
-Banany rozgnieść widelcem, jabłko zetrzeć na grubej tarce.
-Jajko, cukier, mleko i olej wymieszać w misce.
- Dodać banana i jabłko, ponownie zamieszać.
-Mąkę wymieszać z kokosem, dodać płatki orkiszowe , sodę i bakalie.
-Składniki połączyć ze sobą, krótko wymieszać łyżką i przełożyć do foremek / posmarowanych olejem//na 3/4 wysokości/.
-Piec ok. 25-30 min./ do suchego patyczka/
-Upieczone chlebki wyjąć z foremek i przestudzić na kratce kuchennej.
-Wierzch posmarować miodem i udekorować owocami /wykorzystałm kndyzowane banany i kokos/.
-Banany rozgnieść widelcem, jabłko zetrzeć na grubej tarce.
-Jajko, cukier, mleko i olej wymieszać w misce.
- Dodać banana i jabłko, ponownie zamieszać.
-Mąkę wymieszać z kokosem, dodać płatki orkiszowe , sodę i bakalie.
-Składniki połączyć ze sobą, krótko wymieszać łyżką i przełożyć do foremek / posmarowanych olejem//na 3/4 wysokości/.
-Piec ok. 25-30 min./ do suchego patyczka/
-Upieczone chlebki wyjąć z foremek i przestudzić na kratce kuchennej.
-Wierzch posmarować miodem i udekorować owocami /wykorzystałm kndyzowane banany i kokos/.
Świetny przepis, nigdy nie robiłam, ale muszę wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńŚwietne! Porywam kilka:)
OdpowiedzUsuńZabrałabym takiego ze sobą do szkoły na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuń