Kaszę można również zapiec w jednorazowych , młych foremkach / muffinkowych/
- 250 g kaszy gryczanej /nieprażonej /
- 200 g dyni
- mały kawałeczek ostrej papryczki
- 2 duże jajka
- 100 g drobno posiekanych migdałów
- 4 łyżki startego parmezanu
- gałka muszkatołowa /do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz /do smaku
Wykonanie:
-Kaszę gryczaną ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie.
-Brokuł i dynię
ugotować na parze /al. dente/.
-Dynię pokroić w kostkę, brokuł podzielić na różyczki.
-Posolić, posypać świeżo zmielonym pieprzem i gałką
muszkatołową.
-Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno.
-Przestudzoną kaszę wymieszać z żółtkami, serem , dodać ok.50 g migdałów ,
a na koniec połączyć z
ubitą pianą.
-Na warstwie kaszy ułożyć różyczki brokułu
i kostki dyni,
wrzucić gdzieniegdzie drobniutko pokrojoną papryczkę.
-Przykryć pozostałą kaszą.
Wierzch posypać migdałami , skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego
do 170 st.C.
Piec ok. 25-30minut.
Gryczane muffiny z brokułem, dynią, zółtym serem i orzeszkami piniowymi.
super wyglądają - zdrowe i smaczne! :)
OdpowiedzUsuń