Smaczna,
niezwykle prosta do przygotowania pieczeń z udźca indyka.
Propozycja na
niedzielny /lub inny okazjonalny / obiad.
Danie nie wymagające wiele zachodu , a z odpowiednio dobranymi /ulubionymi
/dodatkami zadowoli z pewnością naszych
domowników lub gości.
Zamarynowane , zrolowane mięso wystarczy upiec w tradycyjny sposób lub w rękawie .
Ponieważ
pieczenie w rękawie to moja ulubiona metoda przegotowania mięsa
skorzystałam z niej również tym razem .
skorzystałam z niej również tym razem .
Powstały w czasie pieczenia sok
wykorzystałam do zrobienia sosu pieczeniowego/gęstość należy odpowiednio uregulować/, który połączyłam z pieczarkami i zielonymi ziarenkami pieprzu.
Pieczeń doskonale kroi się
na zimno i świetnie smakuje jako wędlina do pieczywa
- udziec z indyka ( ok 1,5 kg )można zastąpić filetem
- 1 mała cebula
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1/2 szklanki wody
- 3- łyżki oliwy z oliwek /lub oleju
- łyżka sosu sojowego
- 150 ml wytrawnego czerwonego wina 3-4 ziarenka kolendry/zgniecione
- 3 ząbki czosnku/zmiażdżone
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- ok. 1 łyżeczka soli
- 300 g świeżych pieczarek
- 2 łyżeczki zielonego pieprzu/ z zalewy/
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie:
- Udziec umyć, osuszyć /pozbawić kości, skóry ,błon/ .
-Składniki marynaty wymieszać .
-Mięso starannie natrzeć marynatą z każdej strony .
-Pozostawić w marynacie, przykryć folią i wstawić do lodówki
na kilka godzin/najlepiej na noc/
na kilka godzin/najlepiej na noc/
-Zamarynowane mięso zwinąć
jak roladę i obwiązać nicią kuchenną, nadając odpowiedni kształt. -Włożyć
do foliowego rękawa, dodać pokrojone w plasterki warzywa, wlać pozostałą marynatę i pół szklanki wody.
-Rękaw spiąć i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
- Piekarnik nagrzać do 180 st.C , wstawić
naczynie z mięsem.
-Piec ok.60 minut.
-Rękaw rozciąć z góry, odchylić folię ,
mięso polać sosem i piec jeszcze ok.30 minut. -Upieczone mięso wyjąć z piekarnika,
przestudzić i pokroić plastry.
- Sos powstały w trakcie pieczenia przecedzić
i przelać do rondelka.
-Obrane pieczarki pokroić w plasterki,
podsmażyć na łyżce oliwy , przełożyć do sosu,
dodać ok.1/2 szklanki wody / ilość
wody regulujemy w zależności od tego ile sosu potrzebujemy/ ,wsypać pieprz zielony i zagotować.
-Sprawdzić, czy sos jest odpowiednio
doprawiony, ewentualnie zagęścić odrobiną śmietany
Wyśmienite, zrobię niebawem!
OdpowiedzUsuń