ale lepione w nieco inny sposób.
Mniej znane na północy Włoch są dniem typowym dla regionu Sardynii.
Ravioli o nazwie Culurgiones podaje się posypane startym serem lub z prostym sosem pomidorowym z bazylią. Nadzienie to głównie ziemniaki z dodatkiem sera pecorino ,
cebuli, odrobiny czosnku.
cebuli, odrobiny czosnku.
Choć uwielbiam pierogi ruskie to muszę się przyznać, ze ostatnio lepię je tylko 3-4 razy w roku czyli wówczas , gdy przebywam w kraju.
Pokusiłam się jednak na wykonanie tych fantastycznie sklejanych pierogów i muszę przyznać,
że jak na pierwszy raz poszło mi nawet nieźle.
Wykonanie tych pierogów wymaga tylko "odrobinę" umiejętności i doświadczenia.
Każdy kolejny pieróg jest coraz ładniejszy i bliski oryginału....
Udało mi się za pierwszym razem opanować technikę sklejania i przyznam,
że to świetny sposób na trochę inne pierogi ruskie.
Składniki / na ok.100 szt/
farsz:
farsz:
ciasto:
- 600 z mąki/ semoliny plus 100 g mąki 00
- 20 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 375ml wody
- sól/ do smaku
Wykonanie:
-Ziemniaki ugotować
w mundurkach, obrać i przecisnąć przez praskę.
-Ser zmielić.
-Cebulę i czosnek
podsmażyć na oliwie/ czosnek usunąć/.
-Wszystkie składniki
wymieszać, doprawić do smaku solą i
miętą.
-Z podanych
składników zagnieść ciasto pierogowe.
-Gotowe ciasto
rozwałkować, wyciąć /szklanką / krążki
.
-Na każdy krążek
nakładać farsz i sklejać pierożki
w/g tej oto techniki :
.................nie było wcale łatwo..........pierwsze egzemplarze były trochę koślawe....
w/g tej oto techniki :
.....a jeśli komuś nie wyjdzie zawsze może powrócić do tradycyjnego lepienia......
.....potem było już znacznie lepiej, a nawet powiedziałabym zupełnie dobrze......
moje pierożki podałam po naszemu czyli z chrupiącymi skwarkami ...................
.............i jeszcze na zachętę
..............pyszne Culurgiones kasztanowe z grzybowym nadzieniem
Super pomysł.Muszą być pyszne;)
OdpowiedzUsuń