30.11.2013

Spaghetti z sosem pomidorowym i soczewicą


Proste, zdrowe i sycące jarskie danie obiadowe .
Moja kolejna propozycja wykorzystania soczewicy na co dzień.

Pyszne połączenie sosu pomidorowego z soczewicą  i makaronem razowym  to pełnowartościowy posiłek nie tylko dla wegetarian. W mojej kuchni  danie to zadomowiło się na dobre.....



Składniki: /2 porcje/
  • 200 g makaronu / spaghetti razowe
  • 3/4 szklanki soczewicy/ zielonej/
  • 2 -3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała marchew
  • 1 niewielka cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek selera naciowego
  • 1/4 szklanki wytrawnego, białego  wina
  • 3/4 szklanki przecieru pomidorowego /passaty z butelki/
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże listki majeranku do dekoracji


Wykonanie:
 -Soczewicę namoczyć w wodzie , pozostawić na ok. godzinę.
 -Odcedzić i zalać wrzącą wodą. 
 -Soczewicę gotować do miękkości ok. 30-40 min.
 -Pod koniec gotowania posolić.
 -Odcedzić.
-Cebulę, marchew, seler  drobniutko  pokroić.
- Na patelni rozgrzać oliwę , dodać  czosnek i podsmażyć kilka minut.
-Czosnek usunąć,  wrzucić pokrojone warzywa, chwilę podsmażyć.
-Wlać wino i gotować  do odparowania alkoholu.
-Do podsmażonych warzyw dodać przecier pomidorowy i zagotować.
-Wsypać ugotowane ziarenka soczewicy i pozostałe  przyprawy,  delikatnie wymieszać i dusić jeszcze ok. 3-4  minuty.
-Makaron ugotować al dente.
-Przecedzić i wsypać na patelnię z gorącym sosem.
-Wymieszać i przełozyć na talerze.
-Udekorować świeżymi listkami majeranku.


3 komentarze:

  1. 20 min zabawy z myszką, 5 min czytania przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje przepisy w większości są krótkie i proste ........nawet nie potrzeba 5 -ciu minut..............a jesli ktoś przy okazji dodatkowo spędza 20 minut na mojej stronie jest mi bardzo, bardzo miło. Myszkę ozdobiłam tylko okazjonalnie na Mikołaja.............chyba to widać!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........