30.11.2013

Spaghetti z sosem pomidorowym i soczewicą


Proste, zdrowe i sycące jarskie danie obiadowe .
Moja kolejna propozycja wykorzystania soczewicy na co dzień.

Pyszne połączenie sosu pomidorowego z soczewicą  i makaronem razowym  to pełnowartościowy posiłek nie tylko dla wegetarian. W mojej kuchni  danie to zadomowiło się na dobre.....



Składniki: /2 porcje/
  • 200 g makaronu / spaghetti razowe
  • 3/4 szklanki soczewicy/ zielonej/
  • 2 -3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała marchew
  • 1 niewielka cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek selera naciowego
  • 1/4 szklanki wytrawnego, białego  wina
  • 3/4 szklanki przecieru pomidorowego /passaty z butelki/
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże listki majeranku do dekoracji


Wykonanie:
 -Soczewicę namoczyć w wodzie , pozostawić na ok. godzinę.
 -Odcedzić i zalać wrzącą wodą. 
 -Soczewicę gotować do miękkości ok. 30-40 min.
 -Pod koniec gotowania posolić.
 -Odcedzić.
-Cebulę, marchew, seler  drobniutko  pokroić.
- Na patelni rozgrzać oliwę , dodać  czosnek i podsmażyć kilka minut.
-Czosnek usunąć,  wrzucić pokrojone warzywa, chwilę podsmażyć.
-Wlać wino i gotować  do odparowania alkoholu.
-Do podsmażonych warzyw dodać przecier pomidorowy i zagotować.
-Wsypać ugotowane ziarenka soczewicy i pozostałe  przyprawy,  delikatnie wymieszać i dusić jeszcze ok. 3-4  minuty.
-Makaron ugotować al dente.
-Przecedzić i wsypać na patelnię z gorącym sosem.
-Wymieszać i przełozyć na talerze.
-Udekorować świeżymi listkami majeranku.


3 komentarze:

  1. 20 min zabawy z myszką, 5 min czytania przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje przepisy w większości są krótkie i proste ........nawet nie potrzeba 5 -ciu minut..............a jesli ktoś przy okazji dodatkowo spędza 20 minut na mojej stronie jest mi bardzo, bardzo miło. Myszkę ozdobiłam tylko okazjonalnie na Mikołaja.............chyba to widać!

    OdpowiedzUsuń