Proste, zdrowe i sycące jarskie danie obiadowe .
Moja kolejna propozycja wykorzystania soczewicy na co dzień.
Pyszne połączenie sosu pomidorowego z soczewicą i makaronem razowym to pełnowartościowy posiłek nie tylko dla wegetarian. W mojej kuchni danie to zadomowiło się na dobre.....
Składniki: /2 porcje/
- 200 g makaronu / spaghetti razowe
- 3/4 szklanki soczewicy/ zielonej/
- 2 -3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała marchew
- 1 niewielka cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek selera naciowego
- 1/4 szklanki wytrawnego, białego wina
- 3/4 szklanki przecieru pomidorowego /passaty z butelki/
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- szczypta majeranku
- sól i pieprz do smaku
- świeże listki majeranku do dekoracji
Wykonanie:
-Soczewicę namoczyć w wodzie , pozostawić na ok. godzinę.
-Odcedzić i zalać wrzącą wodą.
-Soczewicę gotować do miękkości ok. 30-40 min.
-Pod koniec gotowania posolić.
-Odcedzić.
-Cebulę, marchew, seler drobniutko pokroić.
- Na patelni rozgrzać oliwę , dodać czosnek i podsmażyć kilka minut.
-Czosnek usunąć, wrzucić pokrojone warzywa, chwilę podsmażyć.
-Wlać wino i gotować do odparowania alkoholu.
-Do podsmażonych warzyw dodać przecier pomidorowy i zagotować.
-Wsypać ugotowane ziarenka soczewicy i pozostałe przyprawy, delikatnie wymieszać i dusić jeszcze ok. 3-4 minuty.
-Makaron ugotować al dente.
-Przecedzić i wsypać na patelnię z gorącym sosem.
-Wymieszać i przełozyć na talerze.
-Udekorować świeżymi listkami majeranku.
20 min zabawy z myszką, 5 min czytania przepisu :)
OdpowiedzUsuńMoje przepisy w większości są krótkie i proste ........nawet nie potrzeba 5 -ciu minut..............a jesli ktoś przy okazji dodatkowo spędza 20 minut na mojej stronie jest mi bardzo, bardzo miło. Myszkę ozdobiłam tylko okazjonalnie na Mikołaja.............chyba to widać!
OdpowiedzUsuń