1.12.2013

Sernik waniliowy z malinami na kakaowym spodzie


Sernik na kakaowym spodzie z kakaową kruszonką na wierzchu piekę od lat i  wciąż smakuje tak samo .....
 Jest częstym  bywalcem na moim stole .......i to  nie tylko od święta.


Puszysty , kremowy sernik świetnie łączy się z kakaowym , kruchym ciastem. 
Smak  ciasta i sera  można dowolnie zmieniać dodając ulubione aromaty , bakalie i  świeże owoce, 
ale nawet bez tych dodatków smakuje wyśmienicie.
Dziś zdecydowałam się wrzucić na wierzch  mrożone maliny....
spód:
  • 300 g mąki pszennej 
  • 120 g masła
  • 2-3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • kilka kropli aromatu rumowego
masa serowa:
  • 1 kg zmielonego białego sera
  • 150 g masła
  • 3 jajka
  • 1 białko
  • 150-200 g cukru pudru
  • budyń o  smaku waniliowym
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 0,5  szklanki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
 oraz  ok. 1 szklanka malin mrożonych / w sezonie świeże/
Wykonanie:
-Mąkę, kakao i cukier puder , proszek do pieczenia wymieszać i posiekać z masłem. 
-Dodać żółtko , śmietanę, aromat  i zagnieć ciasto. 
-Podzielić na pół, zawinąć w folię i wstawić na 40-60  minut do lodówki .Ciasto powinno być dobrze schłodzone.
-Masło utrzeć z cukrem, dodać zapach waniliowy.
Ucierając dodawać po jednym jajku i białko.
-Do puszystej masy maślano-jajecznej dodawać stopniowo/wciąż ucierając/ ser , śmietanę , proszek budyniowy i szczyptę soli.
-Tortownicę nasmarować masłem/można wyłożyć papierem do pieczenia.
-Na spód tortownicy zetrzeć /na tarce o grubych oczkach /połowę schłodzonego ciasta kakaowego.
-Lekko docisnąć.
-Wyłożyć masę serową.
-Na powierzchni masy serowejułożyć maliny.
-Zetrzeć drugą część ciasta.
-Wyrównać powierzchnię
-Wstawić do nagrzanego do 170-180°C piekarnika i piec przez około 60 minut.
-Sernik wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu .
Do upieczenia sernika użyłam tortownicy o srednicy24 cm.
Wielkość foremki ma wpływ na wysokość 
naszego ciasta.

10 komentarzy:

  1. Piekę go od lat, ale nigdy nie dodawałam śmietany, spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietana nie jest tu konieczna..........piekłam również bez niej i sernik jest równie smaczny/ to taki mały eksperyment..........i muszę przyznać, że udany/

      Usuń
  2. Będę obserwować i dodaję do listy blogów :) u mnie poczatki dopiero ale i tak zapraszam :)http://agaslodziak.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. .........bardzo mi miło i życzę Ci dużo wspaniałych i udanych dań na Twoim blogu!

      Usuń
  3. pyszny serniczek, chętnie bym taki zrobiła i zjadła:D:D szkoda, ze nie mam twarogu:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zamiast twarogu można użyć ricotty, mascarpone lub innego serka kremowego..............

      Usuń
  4. O łał, wygląda bajecznie! Musiał smakować bosko - te maliny...

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. na jaka fome jest ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  7. Użyłam okrągłej foremki/ tortownicy/ o średnicy 24 cm

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...