Sernik na kakaowym spodzie z kakaową kruszonką na wierzchu piekę od lat i wciąż smakuje tak samo .....
Jest częstym bywalcem na moim stole .......i to nie tylko od święta.
Puszysty , kremowy sernik świetnie łączy się z kakaowym , kruchym ciastem.
Smak ciasta i sera można dowolnie zmieniać dodając ulubione aromaty , bakalie i świeże owoce,
ale nawet bez tych dodatków smakuje wyśmienicie.
Dziś zdecydowałam się wrzucić na wierzch mrożone maliny....
spód:Dziś zdecydowałam się wrzucić na wierzch mrożone maliny....
- 300 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 2-3 płaskie łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki ciemnego kakao
- kilka kropli aromatu rumowego
- 1 kg zmielonego białego sera
- 150 g masła
- 3 jajka
- 1 białko
- 150-200 g cukru pudru
- budyń o smaku waniliowym
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
Wykonanie:
-Mąkę, kakao i cukier puder , proszek do pieczenia wymieszać i posiekać z masłem.
-Dodać żółtko , śmietanę, aromat i zagnieć ciasto.
-Podzielić na pół, zawinąć w folię i wstawić na 40-60 minut do lodówki .Ciasto powinno być dobrze schłodzone.
-Masło utrzeć z cukrem, dodać zapach waniliowy.
Ucierając dodawać po jednym jajku i białko.
-Do puszystej masy maślano-jajecznej dodawać stopniowo/wciąż ucierając/ ser , śmietanę , proszek budyniowy i szczyptę soli.
-Tortownicę nasmarować masłem/można wyłożyć papierem do pieczenia.
-Na spód tortownicy zetrzeć /na tarce o grubych oczkach /połowę schłodzonego ciasta kakaowego.
-Lekko docisnąć.
-Wyłożyć masę serową.
-Na powierzchni masy serowejułożyć maliny.
-Zetrzeć drugą część ciasta.
-Wyrównać powierzchnię
-Wstawić do nagrzanego do 170-180°C piekarnika i piec przez około 60 minut.
-Sernik wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu .
-Podzielić na pół, zawinąć w folię i wstawić na 40-60 minut do lodówki .Ciasto powinno być dobrze schłodzone.
-Masło utrzeć z cukrem, dodać zapach waniliowy.
Ucierając dodawać po jednym jajku i białko.
-Do puszystej masy maślano-jajecznej dodawać stopniowo/wciąż ucierając/ ser , śmietanę , proszek budyniowy i szczyptę soli.
-Tortownicę nasmarować masłem/można wyłożyć papierem do pieczenia.
-Na spód tortownicy zetrzeć /na tarce o grubych oczkach /połowę schłodzonego ciasta kakaowego.
-Lekko docisnąć.
-Wyłożyć masę serową.
-Na powierzchni masy serowejułożyć maliny.
-Zetrzeć drugą część ciasta.
-Wyrównać powierzchnię
-Wstawić do nagrzanego do 170-180°C piekarnika i piec przez około 60 minut.
-Sernik wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu .
Do upieczenia sernika użyłam tortownicy o srednicy24 cm.
Wielkość foremki ma wpływ na wysokość
naszego ciasta.
Piekę go od lat, ale nigdy nie dodawałam śmietany, spróbuję!
OdpowiedzUsuńŚmietana nie jest tu konieczna..........piekłam również bez niej i sernik jest równie smaczny/ to taki mały eksperyment..........i muszę przyznać, że udany/
UsuńBędę obserwować i dodaję do listy blogów :) u mnie poczatki dopiero ale i tak zapraszam :)http://agaslodziak.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń.........bardzo mi miło i życzę Ci dużo wspaniałych i udanych dań na Twoim blogu!
Usuńpyszny serniczek, chętnie bym taki zrobiła i zjadła:D:D szkoda, ze nie mam twarogu:(
OdpowiedzUsuńzamiast twarogu można użyć ricotty, mascarpone lub innego serka kremowego..............
UsuńO łał, wygląda bajecznie! Musiał smakować bosko - te maliny...
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńna jaka fome jest ten przepis
OdpowiedzUsuńUżyłam okrągłej foremki/ tortownicy/ o średnicy 24 cm
OdpowiedzUsuń