Niezwykle proste ciasto dyniowe z nasionami , marchewką i jabłkiem upieczone w małych keksowych foremkach, takich na jeden raz.........
Składniki: /6 foremek 5-10cm/
- 200 g pure z dyni
- 1 marchew
- 1 jajko
- 100 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki oleju ryżowego
- 50 g otrębów pszennych
- 100 g mąki pszennej razowej
- 100 g musli
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki imbiru
- ½ łyżeczki cynamonu
- cukier wanilinowy
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki pestek dyni
- jabłko lub gruszka /pokrojone w ósemki/
Dynię i marchew ugotować na parze.
Dynię rozgnieść starannie widelcem, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Warzywa umieścić w misce.
Dodać jogurt, jajko ,olej , miód i dokładnie wymieszać.
W osobnym naczyniu mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i otrębami, dodać musli, sól, cynamon, imbir, pestki dyni i cukier wanilinowy.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, przy pomocy drewnianej łyżki.
Foremki wysmarowane masłem wypełnić ciastem do 3/4 wysokości.
Do kilku foremek wcisnąć w środek kawałki jabłka.
Pozostałe posypać pestkami dyni.
Piec w temperaturze 180 st.C ok.25 minut.
świetne ! zdrowe, smaczne chlebki, super pomysłem na śniadanie i nie tylko :) lubię takie jesienne smaki !
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńMmm, musiał smakować bosko :) Tyle w nich pyszności!
OdpowiedzUsuńMniam ..
OdpowiedzUsuńu mnie dynia czeka na przerób:)