Smaczna, włoska zupa wielowarzywna czyli minestrone to bogactwo
wartości odżywczych, błonnika i smaku....
wartości odżywczych, błonnika i smaku....
Prawdziwą włoską minestrone może ugotować każdy i choć wszystkie będą się nieco od siebie różniły śmiało można ja nazwać minestrone. Zupa jest niezwykle prosta do przygotowania,ale trzeba mieć w zasięgu sporo świeżych warzyw /część można zastąpić mrożonymi/ , oliwę i makaron lub ryż oraz parmezan do posypania. Zupę można doprawić w/g własnych upodobań, ale przyprawy są niezmiernie ważne ,ponieważ dzięki nim zupa osiąga niepowtarzalny aromat......
Składniki:/4 porcje/
- 1,7 l bulionu warzywnego
- 100 g ryżu
- 100 g fasoli białej /wcześniej namoczona lub z puszki/
- 1 mała cukinia
- 3 ziemniaki
- 1 marchew
- 100 g fasolki szparagowej/ świeża lub mrożona/
- kawałek selera naciowego
- kawałek pora
- 400 g obranej dyni
- 2 pomidorki
- 0,5 cebuli
- ząbek czosnku
- tymianek, bazylia,majeranek ,papryka słodka do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki parmezanu do posypania
- pieprz i sól do smaku
- oliwa z oliwek do dekoracji
-Cukinię, pomidory, fasolkę szparagową , fasolę umyć .
-Marchew, ziemniaki, dynię obrać.
-Warzywa pokroić w drobną kostkę.
-Umyty szpinak pokroić w paski.
-Zagotować bulion warzywny , zalać nim warzywa i zagotować.
-Dodać przyprawy i gotować ok.10-15 minut.
-Cebulę , pora i dynię pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać czosnek.
ciekawy pomysł na dynię:)
OdpowiedzUsuń