Proste i smaczne mięsne danie obiadowe.
Tradycyjne schabowe zamieniłam na bitki w aromatycznym sosie cebulowym.
Jako dodatek proponuję chrupiace plastry ziemniaków z piekarnika i ugotowaną cykorię
z oliwą i prażonymi płatkami migdałowymi. Cykorię może swietnie zastąpić inne warzywo gotowane np. szpinak.........
Składniki:/3 porcje/
plastry schabu b/kości
|
3
|
sztuki
|
przyprawa jarzynka
|
0,5
|
łyżeczki
|
papryka słodka
|
0,5
|
łyżeczki
|
mąka
|
2
|
łyżeczki
|
ziele angielskie
|
2
|
kulki
|
wino czerwone wytrawne
|
0,5
|
szklanki
|
cebula czerwona
|
2
|
sztuki
|
oliwa z oliwek
|
2
|
łyżki
|
sól i pieprz
|
do smaku
|
dodatki:
cykoria gotowana
|
ok.400
|
g
|
ziemniaki z piekarnika
|
ok.400
|
g
|
Wykonanie:
Umyty ,osuszony schab lekko rozbić. Cebule pokroić w cienkie plastry.
Mięso oprószyć przyprawą, paprykę i pieprzem.Obtoczyć w mące.
Na rozgrzaną oliwę kłaść plastry mięsa.
Smażyć z obu stron na rumiano.
Podsmażone mięso obłożyć krążkami cebuli.
Wymieszać i smażyć razem kilka minut na małym ogniu.
Oprószyć solą, wrzucić ziele.
Wlać wino, zwiększyć ogień i gotować do odparowania alkoholu.
Zmniejszyć ogień i dusić całość do zgęstnienia sosu.
W międzyczasie wstawić obgotowane , przyprawione ziemniaki do piekarnika.
Upieczone mięso przełożyć na talerze, obłożyć cebulą
i podawać z ziemniakami oraz gotowaną cykorią lub szpinakiem.
Sos wraz z cebulą można zmiksować. Otrzymamy w ten sposób gęsty mus cebulowy, którego gęstość należy uregulować w/g własnych upodobań.
Świetnym dodatkiem do bitek jest również ugotowany szpinak z dodatkiem pikantnej papryczki i czosnku.
smaczny obiadek:)
OdpowiedzUsuńwyborny obiad:)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuń