11.11.2013

Bitki schabowe z czerwoną cebulą i cykorią





Proste i smaczne mięsne danie obiadowe. 
Tradycyjne schabowe zamieniłam na bitki w aromatycznym sosie cebulowym. 

Jako dodatek proponuję chrupiace plastry ziemniaków z piekarnika i ugotowaną cykorię
 z oliwą i prażonymi płatkami migdałowymi. Cykorię może swietnie zastąpić inne warzywo gotowane np. szpinak.........

Składniki:/3 porcje/
plastry schabu b/kości
3
sztuki
przyprawa jarzynka
0,5
łyżeczki
papryka słodka
0,5
łyżeczki
mąka
2
łyżeczki
ziele angielskie
2
kulki
wino czerwone wytrawne
0,5
szklanki
cebula czerwona
2
sztuki
oliwa z oliwek
2
łyżki
sól i pieprz
do smaku
dodatki:
cykoria gotowana
ok.400
g
ziemniaki z piekarnika
ok.400
g

Wykonanie:

Umyty ,osuszony schab lekko rozbić. Cebule pokroić w cienkie plastry.
Mięso oprószyć przyprawą, paprykę i pieprzem.Obtoczyć w mące.
Na rozgrzaną oliwę kłaść plastry mięsa.
Smażyć z obu stron na rumiano.
Podsmażone mięso obłożyć krążkami cebuli.
 Wymieszać i smażyć razem kilka minut na małym ogniu. 
Oprószyć solą, wrzucić ziele.
Wlać wino, zwiększyć ogień i gotować do odparowania alkoholu.
Zmniejszyć ogień i dusić całość do zgęstnienia sosu.
W międzyczasie wstawić obgotowane , przyprawione ziemniaki do piekarnika.
Upieczone mięso przełożyć na talerze, obłożyć cebulą
i podawać z ziemniakami oraz gotowaną cykorią lub szpinakiem.



Sos wraz z cebulą można  zmiksować. Otrzymamy w ten sposób gęsty  mus  cebulowy, którego gęstość należy uregulować w/g  własnych upodobań.
Świetnym dodatkiem do bitek jest również ugotowany szpinak z dodatkiem pikantnej papryczki i czosnku.


3 komentarze: