10.11.2013

Ciastka bananowo-owsiane z otrębami i nutellą

Proste, zdrowe i smaczne. Doskonałe na śniadanie i podwieczorek........
smakują z mlekiem i małą czarną.....


Składniki:
  • 3 dojrzałe banany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki otrębów pszennych
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki  zmielonych orzechów/włoskie,laskowe/
  • 3 łyżki  czekoladowo-orzechowej nutelli
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej/lub proszku  do pieczenia/
Wykonanie:
-W głębokiej misce rozgnieść banany, skropić je sokiem z cytryny.
-Dodać miękką nutellę, płatki, otręby, kokos , orzechy i mąkę zmieszaną z  sodą.
-Wszystkie składniki starannie wymieszać.
-Łyżką /np.do lodów/ nakładać kupki ciasta na blaszce wyłożonej papierem do  pieczenia.
-Zachować odstępy między ciastkami, lekko je spłaszczyć.
-Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec ok.25 minut.
-Upieczone ciasteczka przełożyć na kratkę kuchenną i  wystudzić 

2 komentarze:

  1. bananowo-owsiane - to coś dla mnie ! świetne ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę upiec. Wyglądają smakowicie.

    OdpowiedzUsuń