Pyszna , pikantna sałatka z soczewicy z dodatkiem czerwonej cebuli ,
suszonych owoców żurawiny i moreli. Całość uzupełniona chrupiącymi orzechami
i listkami świeżej mięty. Według własnego uznania sałatkę należy doprawić
świeżą oliwą z oliwek i octem winnym
suszonych owoców żurawiny i moreli. Całość uzupełniona chrupiącymi orzechami
i listkami świeżej mięty. Według własnego uznania sałatkę należy doprawić
świeżą oliwą z oliwek i octem winnym
Soczewica to jedno z najzdrowszych roślin strączkowych. Przez długi czas zapomniana coraz częściej gości na naszych stołach. Kiedyś składnik dań dla ubogich dziś podstawa diety wegetariańskiej .......i przysmak dla amatorów tych smakowitych ziarenek. Możliwości wykorzystania soczewicy w kuchni są ogromne ,a bogactwo dobroczynnych składników ,które zawiera w swoim składzie tym bardziej mobilizuje do wprowadzenia jej na stałe do naszego jadłospisu.
Czasem nie mamy pomysłu co zrobić z ziarenkami soczewicy...........a wtstarczy dodać do nich kilka składników, odpowiednio skomponować na talerzu i smaczne danie gotowe......
Składniki:
- 1 mała cebula
- 1 marchewka
- 1 cebula czerwona
- kawałek selera naciowego
- 300 g soczewicy /zielona/
- 600-800 ml bulionu warzywnego
- liść laurowy
- 2 łyżki oliwy
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- 5 suszonych moreli
- szczypta ostrej, świeżej papryczki
- 8 połówek orzechów włoskich
- oliwa z oliwek / do smaku/
- ocet winny/do smaku/
- listki świeżej mięty do dekoracji
- sól do smaku
-Cebulę, marchew i seler drobniutko posiekać.
-Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć
pokrojone warzywa.
-Dodać soczewicę i zalać gorącym bulionem /tak by ziarenka były całkowicie przykryte/.
-Całość wymieszać i gotować na małym
ogniu do miękkości soczewicy.
-W miarę potrzeby podlewać bulionem.
-Czerwoną cebulę pokroić w krążki.
-Morele przekroić na pół / usunąć pestki/ zalać ciepłą wodą i
pozostawić na ok.10 minut.
-Z papryczki usunąć
pestki i drobniutko pokroić.
-Orzechy posiekać.
-Ugotowaną soczewicę przestudzić /powinna być sypka/ , połączyć z żurawiną , morelami i orzechami /odłożyć po kilka do
dekoracji/.
-Delikatnie wymieszać.
-Doprawić do smaku solą, dodać ostrą papryczkę i ziarenka kminu.
-Przełożyć na półmisek.
-Na wierzchu ułożyć plasterki czerwonej cebuli, skropić oliwą, octem udekorować listkami mięty i suszonymi
owocami.
Do sałatki można użyć gotowej soczewicy / z kartonika lub puszki/.Wówczas warzywa należy poddusić nieco dłużej, a pood koniec dodać odsączone ziarenka.
piękne zdjęcia:) wspaniała sałatka:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci za miły /jak zawsze/ komentarz.Sałatka jest rzeczywiście smaczna i niezwykle prosta.
Usuń