28.11.2013

Sałatka z soczewicy i suszonych owoców


Pyszna , pikantna sałatka z  soczewicy  z dodatkiem czerwonej cebuli , 
suszonych owoców żurawiny i moreli. Całość uzupełniona chrupiącymi orzechami
 i listkami świeżej mięty. Według własnego uznania sałatkę należy doprawić
 świeżą oliwą z oliwek i octem winnym

Soczewica to jedno z najzdrowszych roślin strączkowych. Przez długi czas zapomniana coraz częściej gości na naszych stołach. Kiedyś składnik  dań dla ubogich dziś podstawa  diety wegetariańskiej  .......i przysmak dla  amatorów tych smakowitych ziarenek. Możliwości  wykorzystania soczewicy w kuchni są ogromne ,a  bogactwo dobroczynnych składników  ,które zawiera w swoim składzie  tym bardziej mobilizuje do   wprowadzenia jej na stałe do naszego jadłospisu.
Czasem nie mamy pomysłu co zrobić z ziarenkami soczewicy...........a wtstarczy dodać do nich kilka składników, odpowiednio skomponować  na talerzu i smaczne danie gotowe......
Składniki:
  • 1 mała cebula
  • 1 marchewka
  • 1 cebula czerwona
  • kawałek selera naciowego
  • 300 g  soczewicy /zielona/
  • 600-800 ml bulionu warzywnego 
  • liść laurowy
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 5 suszonych moreli
  • szczypta  ostrej, świeżej  papryczki
  • 8 połówek  orzechów włoskich 
  • oliwa  z oliwek / do smaku/
  • ocet winny/do smaku/
  • listki świeżej mięty do dekoracji
  • sól do  smaku


Wykonanie:
-Cebulę, marchew i seler drobniutko posiekać.
-Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć pokrojone warzywa.
-Dodać soczewicę i zalać gorącym bulionem /tak by ziarenka były całkowicie przykryte/.
-Całość wymieszać i gotować  na małym  ogniu do miękkości soczewicy.
-W miarę potrzeby podlewać bulionem.
-Czerwoną cebulę pokroić w krążki.
-Morele przekroić na pół / usunąć pestki/ zalać ciepłą wodą i pozostawić na ok.10 minut.
-Z papryczki usunąć  pestki i drobniutko pokroić.
-Orzechy posiekać.
-Ugotowaną soczewicę przestudzić /powinna być sypka/ , połączyć z żurawiną , morelami  i orzechami /odłożyć po kilka  do dekoracji/.
-Delikatnie wymieszać.
-Doprawić do smaku  solą, dodać ostrą papryczkę i ziarenka kminu.
-Przełożyć na półmisek.
-Na wierzchu ułożyć plasterki  czerwonej cebuli, skropić  oliwą, octem  udekorować  listkami mięty i suszonymi owocami.

Do sałatki można użyć gotowej soczewicy / z kartonika lub puszki/.Wówczas warzywa należy poddusić nieco dłużej, a pood koniec dodać odsączone ziarenka. 




2 komentarze:

  1. piękne zdjęcia:) wspaniała sałatka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci za miły /jak zawsze/ komentarz.Sałatka jest rzeczywiście smaczna i niezwykle prosta.

      Usuń