10.11.2013

Fettuccine Alfredo

Makaron w sosie śmietankowo-maślanym z dodatkiem parmezanu.
Jedno z najprostszych dań makaronowych w wersji włoskiej czyli pasta Alfreda.

Któż z nas nie pamięta  pysznego , domowego makaronu  krajanki polanego stopionym masełkiem?

 Fettuccine  Alfreda  to zupełnie  podobne danie tyle tylko, że wzbogacone kremową  śmietanką i parmezanem. Należy ono do klasyki kuchni włoskiej, ma swoje korzenie i historię…………
 Można dodać do niego odrobinę czosnku, zieloną pietruszkę kawałeczki podsmażonego kurczaka.  Pastę  Alfreda można przygotować również bez śmietany. Ugotowany , przecedzony, gorący makaron miesza się z masłem i parmezanem, dodaje się odrobinę gorącej wody /z gotowanego makaronu/ i miesza  się do momentu rozpuszczenia masła i sera, czyli utworzenia maślanego sosiku.

Składniki:
makaron fettuccine/  lub dowolna krajanka/400g
masło3łyżki
starty parmezan80g
śmietana kremówka250ml
gałka muszkatołowa2szczypty
sól
świeżo zmielony pieprz 

zielona pietruszka 

do smaku
do dekoracji





Wykonanie:                                                                                                

Zagotować wodę, wrzucić makaron i ugotować go al dente, zgodnie z przepisem.
W międzyczasie gdy gotuje się makaron rozgrzać masło na patelni,wlać śmietankę i mieszając gotować 2-3 minuty.
Dodać szczyptę gałki muszkatołowej , pieprz i sól
Odcedzony makaron wsypać na patelnię z sosem , posypać połową sera, dokładnie wymieszać. Jeśli wymaga doprawić do smaku.
Podawać posypany parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem. 
Makaron ozdobić zieloną pietruszką.



3 komentarze:

  1. Mój ulubiony makaron! Taki kaloryczny, taki pyyszny :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. ten sos mnie zainteresował, musze spróbować zrobić taki:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...