Makaron w sosie śmietankowo-maślanym z dodatkiem parmezanu.
Jedno z najprostszych dań makaronowych w wersji włoskiej czyli pasta Alfreda.
Fettuccine Alfreda to zupełnie podobne danie tyle tylko, że wzbogacone kremową śmietanką i parmezanem. Należy ono do klasyki kuchni włoskiej, ma swoje korzenie i historię…………
Można dodać do niego odrobinę czosnku, zieloną pietruszkę kawałeczki podsmażonego kurczaka. Pastę Alfreda można przygotować również bez śmietany. Ugotowany , przecedzony, gorący makaron miesza się z masłem i parmezanem, dodaje się odrobinę gorącej wody /z gotowanego makaronu/ i miesza się do momentu rozpuszczenia masła i sera, czyli utworzenia maślanego sosiku.
Składniki:
makaron fettuccine/ lub dowolna krajanka/ | 400 | g |
masło | 3 | łyżki |
starty parmezan | 80 | g |
śmietana kremówka | 250 | ml |
gałka muszkatołowa | 2 | szczypty |
sól świeżo zmielony pieprz zielona pietruszka | do smaku do dekoracji | |
Wykonanie:
Zagotować wodę, wrzucić makaron i ugotować go al dente, zgodnie z przepisem.
W międzyczasie gdy gotuje się makaron rozgrzać masło na patelni,wlać śmietankę i mieszając gotować 2-3 minuty.
Dodać szczyptę gałki muszkatołowej , pieprz i sól
Odcedzony makaron wsypać na patelnię z sosem , posypać połową sera, dokładnie wymieszać. Jeśli wymaga doprawić do smaku.
Podawać posypany parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.
Makaron ozdobić zieloną pietruszką.
ten sos mnie zainteresował, musze spróbować zrobić taki:)
OdpowiedzUsuńOch, jak pysznie! :)
OdpowiedzUsuń