Mięciutkie, delikatne, chrupiące i przepyszne paszteciki do czerwonego barszczyku.
Paszteciki z czystym, czerwonym barszczem to popisowe danie mojej mamy
na rodzinnych i świątecznych przyjęciach. Najczęściej nadziewane są one mięsem,
ale doskonale smakują również z innym nadzieniem.
na rodzinnych i świątecznych przyjęciach. Najczęściej nadziewane są one mięsem,
ale doskonale smakują również z innym nadzieniem.
Tym razem wykorzystałam przepis na to pyszne półfrancusie, śmietankowe ciasto
by upiec wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami.
Zmieniłam również ich kształt z tradycyjnych podłużnych ruloników na różne dekoracyjne kształty.
Wykonanie:by upiec wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami.
Zmieniłam również ich kształt z tradycyjnych podłużnych ruloników na różne dekoracyjne kształty.
oraz:
białko do smarowania ciasta
mak, kminek, słodka papryka do posypania
| nadzienie:
|
ciasto:
-Mąkę przesiać na stolnicę ,posiekać z masłem, dodać jajo, żółtka, szczyptę soli i śmietanę.
-Składniki połączyć szybko i starannie. uformować kulę.
-Ciasto owinąć w folię spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce na ok. 12 godzin.
nadzienie:
-W niewielkiej ilości wody ugotować namoczone wcześniej grzyby, posiekać.
-Kapustę pokroić na mniejsze kawałki i ugotować z przyprawami do miękkości / można dodać wywar z grzybów/ , dobrze odcedzić.
-Wygnieść z nadmiaru wody i posiekać.
-Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie.
-Dodać kapustę i grzyby.
-Mieszając dusić 5-6 minut / do odparowania płynu/.
-Doprawić dobrze do smaku solą i pieprzem , dodać kminek, wymieszać dodać jajko i dobrze przestudzić.
-Schłodzone ciasto wywałkować na grubość kilku milimetrów.
-Aby otrzymać ruloniki należy rozłożyć farsz na rozwałkowanym prostokącie ,brzeg ciasta posmarować białkiem, zwinąć dłuższe boki w roladkę i pokroić na paszteciki.
-Wierzch pasztecików można udekorować gwiazdkami z ciasta.
-Paszteciki mogą mieć również kształt gwiazdek /należy użyć foremek do wykrawania gwiazdek/ lub babeczek /należy upiec je w foremkach na babeczki/.
-Przygotowane, nadziane paszteciki posmarować z wierzchu białkiem, posypać makiem, kminkiem, papryką w proszku lub krokantem orzechowym itp.
-Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180-190 st. C. ok.15 minut /aż ciasto się zezłości/.
Najlepsze są podawane na ciepło!
Jaka strona!-WOW!,,pieknie tu i tak goscinnie,,ze chyba nie wyjde stad juz dzisiaj i zjem wszystkie paszteciki.
OdpowiedzUsuńGRATULUJE! I POZDRAWIAM!
Jola!
Życzę smacznego, można zjeść wszystkie, a ja upiekę nastepną porcję........
Usuńpysznie:)
OdpowiedzUsuńWygladaja apetycznie :) ile wychodzi z jednej porcji??
OdpowiedzUsuńTrudno dokładnie określić liczbę pasztecików, bo wszystko zależy od kształtu i wielkości. Ciasto jest dosc wydajne i z takiej porcji wychodzi ich sporo..............najlepiej przetestować.
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń