a wypiekane w okresie Świąt Bożego Narodzenia.
Kruche z zewnątrz ,lekko ciągnące w środku i ........bardzo słodkie .
Kruche z zewnątrz ,lekko ciągnące w środku i ........bardzo słodkie .
Składniki:
- 200 g cukru pudru
- 220 g migdałów /słodkie i gorzkie po połowie/
- 2 białka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałow
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- ok. 100 g cukru pudru do podsypania
Wykonanie:
-Migdały drobniutko zmielić dodając połowę cukru.
-Białka ubić na sztywna pianę.
- Dodać aromat, skórkę pomarańczową, cukier puder i zmielone migdały.
-Składniki dobrze wymieszać drewnianą łyżką, umieścić w misce, przykryć folią i wstawić na kilka godzin do lodówki.
- Dodać aromat, skórkę pomarańczową, cukier puder i zmielone migdały.
-Składniki dobrze wymieszać drewnianą łyżką, umieścić w misce, przykryć folią i wstawić na kilka godzin do lodówki.
-Schłodzone ciasto przełożyć na blat obsypany obficie cukrem
pudrem.
-Uformować cienki wałek i pokroić go na 3 cm kawałki.
-Uformować ciasteczka nadając im kształt rombu, obtoczyć je w cukrze i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
-Uformować cienki wałek i pokroić go na 3 cm kawałki.
-Uformować ciasteczka nadając im kształt rombu, obtoczyć je w cukrze i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńOOOOOOOOO będę piekła, bo uwielbiam te ciasteczka.
OdpowiedzUsuńTylko chyba jakieś chochliki wkradły się do przepisu. Masz 2 razy skórkę z pomarańczy i 2 razy ekstrakt z migdałów:)
......dzięki oczywiście,że podwójnie przyprawiłam ciasto.............już poprawiam!
UsuńDzięki za przepis :)
Usuń