05.12.2013

Ricciarelli


Ricciarelli to ciasteczka migdałowe pochodzące z Toskanii ,
a wypiekane w okresie Świąt Bożego Narodzenia. 

Kruche z zewnątrz ,lekko ciągnące w  środku i ........bardzo słodkie  .
Przygotowuje się je ze zmielonych migdałów , białka i  cukru.

Składniki:
  • 200 g cukru pudru 
  • 220 g migdałów  /słodkie i gorzkie po połowie/
  • 2 białka  
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałow
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • ok. 100 g cukru pudru do podsypania
Wykonanie:
-Migdały drobniutko zmielić dodając połowę  cukru.
-Białka ubić na sztywna pianę.
- Dodać  aromat, skórkę pomarańczową, cukier puder i zmielone migdały. 
-Składniki dobrze wymieszać  drewnianą łyżką,  umieścić w misce, przykryć folią   i wstawić na kilka godzin do lodówki.
-Schłodzone ciasto przełożyć na blat obsypany obficie cukrem pudrem. 
-Uformować cienki  wałek i  pokroić go na 3 cm kawałki. 
-Uformować  ciasteczka nadając im kształt rombu, obtoczyć je w cukrze i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
-Piec ok.15 minut w temp.ok.160 - 170st.C.


4 komentarze:

  1. OOOOOOOOO będę piekła, bo uwielbiam te ciasteczka.
    Tylko chyba jakieś chochliki wkradły się do przepisu. Masz 2 razy skórkę z pomarańczy i 2 razy ekstrakt z migdałów:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ......dzięki oczywiście,że podwójnie przyprawiłam ciasto.............już poprawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...