Małymi kroczkami zbliżają się Święta. Jak co roku o tej porze zaczynamy przygotowania do tych najpiekniejszych dni w roku..... a ja jak co roku zaczynam od słodkich , miodowych pierniczków,
Dziś proste pierniczki lukrowane.........na rozgrzewkę....
Składniki:/ 2 blaszki/
- 500 g mąki pszennej
- 0,5 szklanki miodu wielokwiatowego
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 100 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy do pierników
- szczypta soli
Wykonanie:
-Masło rozpuść z miodem podgrzewając składniki na wolnym ogniu, po czym przestudzić, dodać przyprawę do piernika, wymieszać.
-Jajka utrzeć z cukrem.
-Do miski przesypać mąkę,wymieszać z sodą i szczyptą soli.
-Dodać przestudzony miód z masłem, utarte jajka i śmietanę.
-Ciasto wyrobić drewnianą łyżką.
-Miskę przykryć i odstawić w chłodne miejsce.
-Po upływie ok. 1 godziny formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego.
-Kulki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia /zachować odstepy/.
-Każdą kulkę lekko spłaszczyć.
-Piec w temp. 170 st. C ok. 8-10 minut.do lekkiego przyrumienienia.
-Wystudzone pierniczki polukrować.
Lukier:
150 g cukru pudru
gorąca woda
kilka kropli soku z cytryny
Cukier puder ucierać ,dodając kilka kropli soku z cytryny i tyle gorącej wody ,
by utworzyła się gęsta jednolita masa do lukrowania.
w/g tego samego przepisu przygotowałam ciasto, z którego wykroiłam różnej wielkości gwiazdki.
Upieczone gwiazdkowe pierniczki powędrowały do słoja. Za parę dni powstaną z nich piernikowe choinki....
My dzisiaj pieczemy:)
OdpowiedzUsuńJa dopiero zaczynam, a ten przepis to tak na próbę...........
Usuńnie są zbyt ładne,ale rzeczywiście pyszne!
OdpowiedzUsuńPiękne pierniczki :)
OdpowiedzUsuń