09.12.2013

Piernikowe choinki


Piernikowe choinki oprószone lukrowym śniegiem............

Pierwszy śnieg za oknem, zimowy , przedświąteczny nastrój i kolejne , pachnące  korzennymi przyprawami   wypieki.....
To właśnie  śnieg,  stał się inspiracją do udekorowania tych korzennych gwiazdek....
Odczekały cierpliwie kilka dni w słoiku i przyszedł moment by pokryć je lukrowym śniegiem....
Pierniczki upieczone zostały w/g  TEGO  przepisu .
Aby wykonać piernikowe choinki należy upiec różnej wielkości gwiazdki, a następnie nałożyć  je na siebie i skleić  np.  za pomocą lukru. W moich gwiazdkach przed upieczeniem zrobiłam na środku małe dziurki, a następnie nałożyłam je na siebie, mocując patyczkiem do szaszłyków, 
 który włożyłam w otwory.
Gwiazdki / na końcach/ przed połączeniem należy pokryć  gęstym lukrem wykonanym z białka
 i cukru pudru , który  wygląda jak śnieg pokrywający  gałęzie choinek.
Pierniczki można dodatkowo delikatnie oprószyć cukrem pudrem.


5 komentarzy:

  1. ależ pięknie, zimowo wyglądają:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Wam za wszystkie miłe komentarze , to pierszy śnieg tak podział na moją wyobraznię, a choinki powędrowały do foliowych paczuszek.........będą prezenty

    OdpowiedzUsuń