Pyszny sernik w świątecznym klimacie......... na piernikowo-orzechowym spodzie, z delikatną, śmietankowo-miodową , rozpływającą się w ustach masą serową.
.......przełożony i udekorowany lukrowanymi pierniczkami smakuje wyśmienicie!
spód piernkikowy
150 g pierniczków lub korzennych herbatników
50 g orzechów włoskich
80 g roztopionego masła
polewa czekoladowa:
200 g czekolady gorzkiej
100 ml śmietanki kremówki
1/4 łyżeczki cynamonu
oraz do dekoracji
pierniczki ozdabiane białym lukrem
kropelki z białej czekolady | masa serowa:
850 g sera mielonego
3 jajka
½ szklanki cukru pudru
2 pełne łyżki miodu prawdziwego
150 g śmietany kremówki
skórka otarta z jednej z pomarańczy
szczypta soli
1 budyń śmietankowy
2 łyżki rumu
kilka pierniczków do przełożenia
|
Wykonanie:
-Pierniczki/lub herbatniki/ i orzechy rozdrobnić w blenderze.
-Otrzymane okruszki połączyć z roztopionym masłem ,aż powstanie masa o konsystencj piasku.
-Masę wyłożyć w tortownicy , dociskając mocno do dna foremki.
-Wstawić do lodówki.
-Wszystkie składniki na masę serową wyjąć wcześniej z lodówki, aby miały taką samą temperaturę.
-Na wolnych obrotach utrzeć ser, dodając stopniowo cukier i miód.
-Do utartej masy dodawać po jednym całym jajku i szczyptę soli.
-Następnie budyń i skórkę pomarańczową.
-Stopniowo wlewać śmietankę i krótko zmiksować.
-Połowę masy serową przełożyć na piernikowy spód, a na wierzchu ułożyć warstwę pierników skropionych wcześniej rumem.
-Wyłożyć pozostałą masę.
-Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C / na spód piekarnika wstawić żaroodporne naczynie wypełnione wodą/
-Piec ok.60-80 minut.
-Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik na kolejną godzinę.
-Całkowicie wystudzony sernik wstawić na noc do lodówki.
-Składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej
-Gładką, aksamitną masą czekoladową polać wierzch i boki sernika.
-Na lekko tężejącej polewie ułożyć dekoracyjne pierniczki /wierzch i można również boki/
-Odstawić do zastygnięcia.
-Na wolnych obrotach utrzeć ser, dodając stopniowo cukier i miód.
-Do utartej masy dodawać po jednym całym jajku i szczyptę soli.
-Następnie budyń i skórkę pomarańczową.
-Stopniowo wlewać śmietankę i krótko zmiksować.
-Połowę masy serową przełożyć na piernikowy spód, a na wierzchu ułożyć warstwę pierników skropionych wcześniej rumem.
-Wyłożyć pozostałą masę.
-Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C / na spód piekarnika wstawić żaroodporne naczynie wypełnione wodą/
-Piec ok.60-80 minut.
-Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik na kolejną godzinę.
-Całkowicie wystudzony sernik wstawić na noc do lodówki.
-Składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej
-Gładką, aksamitną masą czekoladową polać wierzch i boki sernika.
-Na lekko tężejącej polewie ułożyć dekoracyjne pierniczki /wierzch i można również boki/
-Odstawić do zastygnięcia.
Wygląda pięknie a smakuje zapewne jeszcze lepiej:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki.
Pozdrawiam.
ja też je uwielbiam!
Usuńale kusisz tymi apetycznymi zdjęciami:) fenomenalny sernik!
OdpowiedzUsuńtak właśnie smakował
UsuńWygląda zachwycająco! Od dawna mi się taki marzy...
OdpowiedzUsuń....a więc trzeba koniecznie upiec!
Usuńzjadł bym całą blachę ;) przepyszny ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
ja też ,ale musiałam sie podzielić..........
Usuń