02.10.2013

Figowa przekąska


To już chyba ostatnie figi w tym roku. Nigdy nie mam problemu, co z nich przygotować, bo najbardziej smakują mi na surowo.

Oczywiście wybornie smakują również te z piekarnika polane miodem lub kremem mascarpone,  albo te  zapieczone w kruchym cieście. Możliwości jest sporo i każdy znajdzie coś dla siebie. 
Najważniejsze to mieć do nich dostęp......ale sezon i tak zbliża się do końca,  
a te udało mi się jeszcze  kupić na targu.........


Wystarczy dodatek zaledwie kilku składników, by  skomponować smaczną  przekąskę ze świeżych fig.
Pyszna kompozycja smakowa dla amatorów włoskich smaków........

Składniki:
6 -8  szt  twardych, dojrzłych fig /zielone lub fioletowe/
150 g szynki parmeńskiej /dolce/
mix sałatek /garść/ 
2 łyżki oliwy z oliwek
 2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka płynnego miodu 
szczypta soli i pieprzu
oraz
 serek kozi  i winogrona
 Figi  starannie umyć i osuszyć.
Na każdym owocu zrobić nacięcie /na krzyż/ i lekko rozchylić.
Owoce ułożyć na półmisku wyłożonym kolorową sałatką /może być rukola,swieży szpinak,bazylia.../
W środek figi włożyć cieniutki  plasterek , zwinietej w różyczkę  szynki .
Do miseczki wlać oliwę , sok cytrynowy, dodać miód  , pieprz i sól. Wymieszać i polać figi.

Figi pokroić na ćwiartki i nakładać na patyczki naprzemian z szynką i serem .
Całość wykończyć listkiem bazylii. Można skropić sosem winegret /lub balsamicznym/








Dodatkowym elementem nie tylko dekoracyjnym, ale równiez smakowym są zółte  winogrona

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...